Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ennakkotiedote: Kirsi Neuvonen - Luontoäidin helmassa. Näyttely Keski-Suomen museossa 24.10.-29.11.2015

Kirsi Neuvonen
Luontoäidin helmassa
24.10-29.11.2015

Kirsi Neuvonen, Käpylehmä, 2015. Kuva: Tero Takalo-Eskola, TerotemediaJyväskyläläisen taidegraafikko Kirsi Neuvosen Luontoäidin helmassa -näyttelyssä on kyse ihmisestä ja luonnosta inspiroitumisesta, kauneuden kaipuusta, luonnon, elämän ja ajan rytmistä, ihmisen myönteisestä läsnäolosta sekä kaiken kaikkiaan ympärillämme olevan estetiikan huomioimisesta. Näyttelyssä on esillä Neuvosen uudempaa metalligrafiikkaa.

Luontoäidin helmassa -näyttelyn suurikokoisten pukujen teemat ovat kulkeneet Kirsi Neuvosen mukanaan jo 25 vuotta. Vuoden 2013 aikana työstettyjen suurikokoisten pukujen lisäksi näyttelyssä on Vintagepukuja vuosilta 2013-2015 ja Krinoliinipukuja vuodelta 2015, joissa molemmissa on mukana kierrätysteema. Vintagepuvut Neuvonen on leikannut koevedoksista ja Krinoliinit hän on toteuttanut ompelemalla paperisia pukuja vanhojen lampunvarjostimien päälle. Mukana on myös muun muassa muotokuvakokoelma henkilöistä kuvattuna takaa päin sekä sarja Luontopolku, joka on lempinimeltään mustavalkoista kansallisromantiikkaa. Muun muassa teoksilla Tyttö ja varis, Käpylehmä, Pölkkyhevonen, Tukkipoika sekä Koivu ja tähti on olemassa esikuvansa Suomen taiteen historiassa. Nähtävillä ovat myös aikakäsitteisiin pohjautuvat teokset Kalenteri ja Vuosisata sekä Työhistoria vuosilta 2005-2006.

Kirsi Neuvonen toteuttaa uusimmat metalligrafiikan teoksensa – kuten näyttelyssä olevat Luontopolku-teokset – harmaasävyasteikolla. Vaikka teoksissa onkin sepiaa, umbraa ja paynes greytä, on vaikutelma silti ensisijaisesti mustavalkoinen. Sävyt, viivat ja nyanssit merkitsevät hänelle tällä hetkellä yhtä paljon kuin värien sointu.

”Olen ollut värillisen metalligrafiikan toteuttaja jo vuosia. Välillä teokset ovat runsaita, mutta välillä minun pitää toimia päinvastoin, ei lisätä vaan poistaa. Puhdistautuminen on tapa katsoa asioita uudella tavalla ja ottaa itselleen uusi haaste”, Kirsi Neuvonen kertoo.

Kirsi Neuvonen tekee aikakausista kuva-analyysejä - ei kirjoittamalla - vaan piirtämällä. ”Taidehistoria toimii inspiraationi lähteenä. Kerään aineistoa muodista, muotoilusta, arkkitehtuurista ja luonnonhistoriallisista läheistä. Tutkimustyötä teen luomalla uuden tulkinnan asioista, esineistä tai teoksista, jotka ovat minua koskettaneet”, toteaa Neuvonen ja jatkaa: ”Kun teos saa alkunsa ajatuksen tasolla, on sen ensin vakuutettava minut, jotta se lähtee rakentumaan tekniseksi toteutukseksi. Sen on oltava tarpeeksi vahva ja kiinnostava koko tekoprosessin ajan, jotta jaksan käydä läpi koko synnytys ja toteutusvaiheen loppuun saakka. Lopputulos on useimmiten yllätys itsellenikin.”

Kirsi Neuvonen, Koivu ja tähti, 2015. Kuva: Tero Takalo-Eskola, TerotemediaKirsi Neuvonen on lähtöihin Keuruulta, pyörähtänyt muualla ja palannut kotiseudulleen Jyväskylään. ”Olen juurruttanut itseäni tänne jo yli 30 vuoden ajan. Näyttely Keski-Suomen museossa on ollut odottamassa jo pitkään toteutumistaan. Näyttelyn rakentaminen kotikaupungin museoon on vahvistanut tunnettani kuulua tänne, tähän tilaan, tähän ympäristöön, tähän yhteisöön,” taiteilija pohdiskelee.

Neuvoselle näyttelyn rakentamisessa taiteilijana on kyse tietyn tunnelman tavoittelemisesta. Yhtä paljon kuin kyse on teoksista ja niiden muodostamista tarinoista ja keskinäisestä vuorovaikutuksesta, hän yrittää tavoitella kussakin näyttelytilassa jotain sille tilalle ominaista virettä tai tunnelmaa. Luontoäidin helmassa -näyttely on esillä Keski-Suomen neljännen kerroksen taidehallissa.

”On kunnia olla myös yksi niistä Jyväskylän taiteilijaseuran 70-vuotisjuhlavuoden taiteilijoista, jotka pääsevät esittämään tuotantoaan”, Kirsi Neuvonen iloitsee. Kaikki taiteilijaseuran jäsenten tänä vuonna Keski-Suomessa pidetyt näyttelyt ovat osana juhlavuotta.

Lisätietoja:

Kirsi Neuvonen
kirsi.neuvonen(a)copperfield.fi
p. 044 0300120
www.copperfield.fi

6.10.2015Johanna Puhakka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje