Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän Tourulaan suunnitellaan uutta Kansalaispuisto Mataraa

Jyväskylän Tourulaan suunnitellaan uutta Kansalaispuisto Mataraa

Jyväskylän Tourulan alueelle, Tourujoen varrelle, lähelle kansalaistoiminnankeskus Mataraa ollaan suunnittelemassa uutta oleskelupuistoa. Puisto on nimetty Kansalaispuisto Mataraksi, ja sen suunnittelussa ja toteutuksessa on tarkoitus ottaa erityisellä tavalla huomioon tulevien käyttäjien toiveet ja tarpeet. Oleskelupuisto rakennettaneen vuonna 2017. Oleskelupuiston rakentaminen on hyväksytty viime keväänä kaupunginvaltuustossa osana Tourujoen kehittämissuunnitelmaa.

Tulevana talvena on tarkoitus toteuttaa erityinen osallistava ideointivaihe, johon kutsutaan mukaan alueen asukkaita sekä muita lähialueen toimijoita. Erityisesti yhteistyötä on tarkoitus tehdä Mataran toimijoiden kanssa. Asukkaille aiheesta kerrotaan ensimmäisen kerran Tourujoen Yössä lauantaina 3.10. kello 17 järjestettävässä ideakävelyssä, jonka lähtöpaikka on Mataran Tourujokisali osoitteessa Matarankatu 6.

Ideointivaiheeseen halutaan mukaan aktiivisia henkilöitä, jotka ovat valmiit sitoutumaan muutaman kuukauden kestävään yhteistyöhön suunnittelijoiden kanssa. Kyseisenä aikana asukasryhmien kanssa tavataan muutamia kertoja, jotta he voivat esittää omia ideoitaan ja toiveitaan tulevasta puistosta. Kansalaispuistosta halutaan asukkaiden näkemysten mukainen puisto, joka palvelee tulevien käyttäjien tarpeita ja toiveita parhaalla mahdollisella tavalla. Tiettyjä reunaehtoja suunnittelulle on kaupungin puolesta asetettu, ja ne pohjautuvat muun muassa maaperän sekä luonnonarvojen huomioon ottamiseen. Yhtenä reunaehtona on myös puiston toteuttamiselle asetettu kustannusraami.

Lokakuun 2015 ja helmikuun 2016 välisenä aikana toteutettavan asukastyöskentelyvaiheen tavoitteena on muodostaa 2–3 asukasryhmää, joista jokainen tuottaisi oman ideavaihtoehtonsa koskien alueen tulevaa ilmeettä ja toimintoja. Nämä vaihtoehdot on tarkoitus ensi keväänä asettaa julkisesti esille ja toteuttaa jatkosuunnitteluun valittavan vaihtoehdon pohjaksi äänestys. Tämän jälkeen suunnittelu etenee toteutukseen yhden vaihtoehdon pohjalta.

Tourujoen kehittämissuunnitelman mukaan suurin osa Tourujoen vartta säilyy nykyisenkaltaisena. Tuleva joen kunnostus tulee muokkaamaan rantamaisemaa, mutta pyrkimyksenä on kuitenkin pääasiassa luonnonmukainen lopputulos. Rakennettua puistorantaa tulee toteutumaan Kankaalle. Myös nyt suunnittelun kohteena olevan Kansalaispuiston alue muuttuu rakennetumpaan suuntaan, mutta alueella säilyy nykyistäkin puustoa. Kansalaispuistossa tarkoitus on mahdollistaa esimerkiksi reitein, rakentein ja kasvillisuuden hoidolla se, että tällä kohdalla päästäisiin nykyistä helpommin nauttimaan Tourujoen läheisyydestä.

Lisätietoja:
- maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, p. 014 266 5060, mervi.vallinkoski[at]jkl.fi
- http://www.jyvaskyla.fi/kaavoitus/kansalaispuistomatara

30.9.2015Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje