Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kansalaisopiston yleisötilaisuudet lokakuussa 2015

Jyväskylän kansalaisopiston yleisötilaisuudet lokakuussa 2015

Jyväskylän kansalaisopiston lokakuun yleisöluennot ja näyttelyt tarjoavat mielenkiintoisia näkökulmia historiaan, luontoon, kulttuuriympäristön kokemiseen sekä terveyteen ja hyvinvointiin. Muistathan myös käsityöneuvonnan avajaiset 29.10.

Näkökulmia tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen

Lukuvuosi 2015–2016 on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemavuosi Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksella. Myös tutkijayhdistyksen ja kansalaisopiston yleisöluentosarja pureutuu teemaan laitoksella tehtävän uusimman tutkimuksen valossa. Luentosarja jatkuu kevättalvella 2016.

Lastensuojelun menneisyysselvitys 1937–1983
Ti 6.10. klo 18–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / Luentosali 1
Johanna Koivisto, FM ja Viliina Jyrinki, FM

Luento esittelee historian ja etnologian laitoksella meneillään olevaa laajaa lastensuojelun mennei-syysselvitystä. Suomen ensimmäinen lastensuojelulaki tuli voimaan vuonna 1937. Laki oli hyvin huostaanottopainotteinen ja tuona aikana kymmeniätuhansia lapsia oli sijoitettu lastenkoteihin, koulukoteihin ja sijaisperheisiin. Selvityksen tehtävänä on tuoda näkyväksi kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten kokemuksia kaltoin kohtelusta. Luento liittyy Yliopistopäivien ohjelmaan, ks. www.jyu.fi/akateemiset-tapahtumat/yliopistopaivat

Ympäristö - Kohti kestävää tulevaisuutta

Vapaan sivistystyön oppilaitoksille on hiljattain luotu kestävän kehityksen kriteerit ja mahdollisuus sertifikaatin hakemiseen. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen merkitsee yhä määrätietoisempaa vastuunottoa ihmisistä ja ympäristöstä. Järjestämme lukuvuoden aikana useita tähän teemaan liittyviä luentoja muun muassa ympäristöaiheista ja seudullisesta kulttuuriperinnöstämme.

Jätevesien käsittely viemäriverkostojen ulkopuolella
Ti 6.10. klo 18–19.30, Uuraisten koulukeskus, Kuukantie 18 (Nina Pimiä)
Ti 13.10. klo 18–19.30, Muuramen kulttuurikeskus / lukio, Nisulantie 1 (Nina Pimiä)

Luennolla käydään läpi haja-asutuksen jätevesien käsittelyn lainsäädäntö, puhdistusvaatimukset ja jätevesien käsittelyn vaihtoehdot sekä oman järjestelmän kunnostuksen eteneminen.

Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto ja JAMK:n Jätevesineuvonta Keski-Suomessa -hanke

Kuivakäymälät ja vapaa-ajan asuntojen jätevesien käsittely
Ke 7.10. klo 18–19.30, Uuraisten koulukeskus, Kuukantie 18
Ke 14.10. klo 18–19.30, Muuramen kulttuurikeskus / lukio, Nisulantie 1
Ke 28.10. klo 18–19.30, Luhangan kylätalo, Kotipellontie 1–3
Tuija Manerus, projekti-insinööri, JAMK:n Jätevesineuvonta Keski-Suomessa -hanke

Kuivakäymälä on todellinen vaihtoehto vesikäymälälle. Tutustutaan erilaisiin sisä- ja ulkotiloihin sopiviin kuivakäymälätyyppeihin. Luennolla käydään läpi kuivakäymälän tuuletus, käymäläjätteen kompostointi, suotonesteen tai virtsan käsittely ja hyötykäyttö. Lisäksi annetaan tietoa vapaa-ajan asunto-jen jätevesien käsittelystä.

Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto ja JAMK:n Jätevesineuvonta Keski-Suomessa -hanke

Kierrätyspuutarha
Ti 20.10. klo 18–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / Luentosali 1
Anitta Valtonen, pihasuunnittelija

Ryhdy kierrätystarhuriksi. Asettele vanhat kattotiilet kasvimaata reunustamaan, tee räsymatosta kate yrttipenkkiin, kerää koirankarvoja pesäaineksiksi linnuille, lavakauluksilla saat lisäkorkeutta kasvimaalle, tattaren versoista kokoat hyönteishotellin, sukkahousuista taivutat omenapuun oksat. Niin, ja tietysti, ota taimenvaihto tavaksi. Nämä ja kymmeniä muita ideoita kierrätyspuutarhan rakentamiseen. Tule kuulemaan ja kerro omat ideasi.

Lisätiedot: Timo Junkala, p. 014 266 7404, timo.junkala(at)jkl.fi

Kylä tutuksi

Luentosarjassa pohditaan Jyväskylän kaupungin ja seudun menneisyyttä ja tulevaisuutta eri näkökulmista. Luennot avaa Jyväskylä Seuran puheenjohtaja Mirja Knuuttila.

Mukana Lottatoiminnassa
Ti 20.10. klo 18–19.30
Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7
Terttu Matsinen, FM

Kuulemme Terttu Matsisen kertomana lottien ja pikkulottien kokemuksista sotien aikana. Aihetta lähestytään Keski-Suomen Lottaperinneyhdistyksen kokoaman Mukana Lottatoiminnassa -teoksen pohjalta.

Tekstiili-ilmaisu

Pitsinnypläys eilen, tänään ja huomenna
Pe 23.10. klo 17.30–19.30
Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25
Tarmo Thorström

Freestyle-pitsinnyplääjä Herra Pitsi Tarmo Thorström Raumalta johdattelee kuulijat pitsin saloihin avaten valmistamisen tyylisuuntauksia niin meillä kuin muualla maailmassa. Hän kertoo pitsin uudesta tulemisesta – soveltavat tekniikat ovat nostaneet suosiotaan. Miten tietotekniikkaa ja teknisiä apuväli-neitä voi hyödyntää? Thorström kertoo myös pitsien historiasta, sukupuusta, tekniikoista sekä työvälineistä. Lisäksi hän visioi pitsinvalmistuksen tulevaisuutta. Työnäytös 14.00–16.00 kolmiulotteisen pitsin nypläyksestä.

Lisätiedot: Suomen käsityön museo, p. 014 266 4370, craftmuseum.info(at)jkl.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto ja Suomen käsityön museo

Historia ja kulttuuriperintö

Keskiaikaiset asetaitojen ammattilaiset -luentosarja järjestetään yhdessä Jyväskylän historiallisen miekkailun seuran (JHMS) kanssa.

Kuusisataa vuotta Azincourtista: Englantilaisten jousimiesten historia ja perintö
Su 25.10. klo 13.30–15.30
Jyväskylän kansalaisopisto / Luentosali 1
klo 16.00 jousiammuntanäytös Toivolan Vanhalla Pihalla (Cygnaeuksenkatu 2, Jyväskylä)
Risto Pohjonen / JHMS

Lokakuun 25. päivänä vuonna 1415 käyty Azincourtin taistelu muistetaan yhtenä englantilaisten tärkeimmistä voitoista satavuotisessa sodassa. Taistelu on jäänyt historiaan myös englantilaisten jousimiesten kuuluisimpana saavutuksena sotakentillä. Muistoluennolla perehdymme näiden historiankir-joituksessa yleensä anonyymeiksi jääneiden sotilaiden historiaan ja perintöön. Tutustumme sotajousen kehitykseen keskiajalla, niihin tekijöihin, jotka loivat pohjan englantilaisten jousimiesten nousulle 1300-luvulla sekä siihen sotateknologiseen että yhteiskunnalliseen muutokseen, johon jousimiesten menestys johti. Luennon jälkeen Jyväskylän historiallisen miekkailun seura tarjoaa yleisölle Toivolan Vanhalla Pihalla jousiammuntanäytöksen sekä mahdollisuuden kokeilla jousiammuntaa ja tutustua jousiampujien varusteisiin.

Järjestäjät: Jyväskylän historiallisen miekkailun seura ry ja Jyväskylän kansalaisopisto

Terveys ja hyvinvointi

Tuoksuton viikko 26.–31.10.2015
Allergia- ja astmaliitto järjestää Tuoksuton viikko -kampanjan tuoksuyliherkkien huomioimiseksi. Väestöstämme 10–40 prosenttia on tuoksuyliherkkiä, jotka saavat oireita monenlaisista tuoksuista. Hyväksi tarkoitettu tuoksu voikin aiheuttaa mm. pahoinvointia ja päänsärkyä. Myös monen allergiaa ja astmaa sairastavan oireet pahenevat hajusteista ja tupakansavusta. Tuoksuton viikko haastaa kaikki tuoksuttomuuteen. Jätämme voimakkaasti tuoksuvat hajusteet käyttämättä niin kosmetiikassa kuin pesuaineissakin. Tupakoijat eivät polta ulko-ovien läheisyydessä eivätkä ennen palaveria tai muuta tapaamista. Tuoksuttoman viikon aikana kansalaisopiston ala-aulassa jaetaan tietoa ja esitteitä allergioista, astmasta ja tuoksuyliherkkyydestä. Toiminnanjohtaja Tiina Tarvainen Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistyksestä on paikan päällä antamassa allergianeuvontaa keskiviikkona 28.10. klo 17–19.

Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto ja Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistys ry

Käsityöneuvonnan avajaiset 29.10. klo 1317

Kansalaisopisto-kirjastotaloon (Vapaudenkatu 39–41) muuttanut käsityöneuvonta viettää uuden toimitilan avajaisia torstaina 29.10. klo 13–17. Kävijöiden kesken arvotaan käsityöneuvonnan lahjakortteja. Kahvitarjoilu.

Yleisöluennoille ja tapahtumiin vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lisätiedot:
www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto

30.9.2015Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje