Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kesän 2015 haittakasvitalkoissa tehtiin osallistujaennätys

Kesän 2015 haittakasvitalkoissa tehtiin osallistujaennätys

Kaupungin haittakasvikampanja keräsi tänä vuonna talkoisiin ennätysmäärän osallistujia: noin 100 talkooporukkaa ja arviolta 400 talkoolaista. Kampanjan aikana annettiin kyytiä jättipalsamille, lupiinille ja pujolle kaupungin omistamilta maa-alueilta eri puolilta Jyväskylää. Mukana oli muun muassa paikallisia asukas- ja luonnonsuojeluyhdistyksiä sekä yksittäisiä asukkaita.


Aktiiviset asukkaat tekivät ison työn

– Iso kiitos kaikille haittakasvien torjuntatyöhön osallistuneille! On hienoa, että asukkaat ovat ottaneet kampanjan omakseen ja lähteneet joukolla torjuntatöihin haittakasvien saamiseksi kuriin. Moni talkoolainen on mukana vuodesta toiseen ja pitkäjänteistä työtä tosiaan tarvitaan näiden liian hyvin menestyvien kasvien valloitusretken lopettamiseksi, iloitsee Jyväskylän kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo.

Tänä kesänä lupiinin torjunta herätti keskustelua puolesta ja vastaan.
– Itse toivon, että lupiini saadaan takaisin kukkapenkkiin - pois luonnosta viemästä elintilaa kotimaisilta kasveilta, linjaa Ylitalo.

Kaupunki tarjosi mukaan ilmoittautuneille talkoolaisille suojahanskat ja jätesäkit sekä nouti tarvittaessa täydet jätesäkit pois, mikäli kitkettyjä kasvinvarsia ei jätetty maatumaan paikoilleen. Ilmoittautumisia vastaanotti JAPA ry, josta sai myös neuvontaa ja ohjeita talkoiden järjestämiseen ja kitkentätyöhön.


Sata vinkkiä jättiputkista

Haittakasvien kitkemisen lisäksi asukkaat kunnostautuivat myös erityisen haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltavan jättiputken kasvupaikkojen ilmoittamisessa. Tänä vuonna asukkailta saatiin yli sata yhteydenottoa kaupungin mailla olevista jättiputkikasvustoista.

Jättiputken kasvineste aiheuttaa voimakkaita iho-oireita sekä ihmisille että kotieläimille. Siksi jättiputkea ei torjuta asukastalkoilla samaan tapaan kuin muita haittakasveja. Ilman asukkaiden osallistumista torjuntatyö olisi kuitenkin mahdotonta: kaupungin torjuntapartio tietää käydä tarkistamassa ja hävittämässä kaupungin mailla olevat jättiputkiesiintymät asukkailta tulevien havaintoilmoitusten perusteella.


Jatkoa kampanjalle ensi kesänä

Haitallisten kasvilajien torjuminen ei onnistu kertarysäyksellä vaan vaatii pitkäjänteistä työtä. Jyväskylässä on taisteltu haittakasveja vastaan tuloksellisesti jo vuosia, ja torjuntatöiden ansiosta monia esiintymiä on saatu häviämään kokonaan tai ainakin estämään niiden leviämistä.

– Haittakasvikampanja jatkuu jälleen ensi kesänä. Ensi kesän talkoita jo miettiville hyvä vinkki on, että kannattaa lähteä liikkeelle mahdollisimman ajoissa. Alkukesästä maa on vielä kosteaa talven jäljiltä ja kasvit pieniä, joten kitkentätyö sujuu vähemmällä vaivalla ja kasvijätettä kertyy vähemmän, joten sitä ei tarvitse pakata ja kuljettaa pois, vinkkaa Ylitalo.


Lisätiedot:
– ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5151, tarja.ylitalo[at]jkl.fi
– koordinaattori Kati Kankainen, JAPA ry, p. 0400 361 365, kati.kankainen[at]jkl.fi

25.9.2015Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje