Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Värinä & vääntö -videoteossarja herättää ajatuksia Valon kaupunki -tapahtumassa Jyväskylässä

Värinä & vääntö -videoteossarja herättää ajatuksia Valon kaupunki -tapahtumassa Jyväskylässä

Kysymyksiä herättäviä videoteoksia Valtion taideteostoimikunnan kokoelmasta nähdään Jyväskylässä osana Valon kaupunki -tapahtumaa. Teoksia projisoidaan 1.–3.10.2015 kello 20–24 Jyväskylän oikeustalon ulkoseinään osoitteessa Vapaudenkatu 54.

Julkisivuprojektio muodostuu kymmenestä videoteoksesta, jotka käsittelevät inhimillisiä kokemuksia eri tavoin tilan ja kehollisuuden kautta. Julkisessa kaupunkitilassa videoteokset käyvät esteettistä – ja välillä humorististakin – vuoropuhelua arkkitehtuurin ja arjen ympäristön kanssa.

Teossarjan nimi on ”Värinä & vääntö”, sillä teoksissa on eräänlaista "lihan värinää" ja monessa teoksessa on keskeistä myös kiihkeä pyrkimys johonkin päämäärään. Katsojalle herää kysymys, onko se jokin tavoittelemisen arvoista ja jos on, niin miksi.

Kaupunkiprojektio-kiertue käynnistyy Jyväskylästä

Videoteossarja on osa Valtion taideteostoimikunnan Kaupunkiprojektio-hanketta, jolla taideteostoimikunnan videokokoelmaa esitellään yleisölle. Videoteoksia esitetään muutamassa kaupungissa syksyn ja talven 2015–2016 aikana. Kiertue alkaa Jyväskylästä.

Kaupunkiprojektio-hankkeen avulla Valtion taideteostoimikunta haluaa edistää media- ja videotaiteen näkyvyyttä ja tuoda kokoelmateokset erilaisten yleisöjen nähtäviksi. Hankkeessa on pyritty panostamaan kaupunkeihin ja maakuntiin, joissa valtion kokoelmiin kuuluvaa videotaidetta ei ole levitetty aikaisemmin.

– On hienoa, että Valon kaupunki -tapahtuma kiinnosti taideteostoimikuntaa niin paljon, että Kaupunkiprojektio-kiertue päätettiin aloittaa juuri täältä, sanoo Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Jani Ruotsalainen.

– Tämä on täysin uusi avaus ja mielenkiintoinen yhteistyö. Jyväskyläläisillä on nyt mahdollisuus päästä nauttimaan puhuttelevista videoteoksista paraatipaikalla. Valon kaupunki -hanke valikoitui luontevaksi kumppaniksi Kaupunkiprojektio-hankkeelle siksi, että se on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ja hyvin verkostoitunut hanke, Jani Ruotsalainen toteaa.

Värinä & vääntö -videoteossarjan esittämistä Jyväskylässä tukee Taiteen edistämiskeskus. Teossarja on osa myös Valon kaupunki -tapahtumaan kytkeytyvän, Taiteen edistämiskeskuksen järjestämän Kaupunkikerroin-tapahtumakokonaisuuden ohjelmistoa.

Värinä & vääntö -videoteossarjan teokset:
Abidin, Adel: Consumption of War (2011), 3:15
Eskola, Jenni: Loop (2011), 8:00
Geagea, Noora: Untitled (2014), 6:24
Helander, Marja: Trambo (2014), 3:22
Koivu, Santtu: Vapaauinti (2006), 1:18
Muth, David: Christmas Piece (2011), 3:58
Saloranta, Elina: Tango Lesson (2007), 4:00
Sjöberg, Tobias: Scale (2013), 1:54
Suoniemi, Minna: Miss Kong (2008), 4:26
Vaittinen, Timo: 616 (2005), 0:57


Lisätietoja:
- Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Jani Ruotsalainen, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi
- Valtion taideteostoimikunnan jäsen, mediataiteilija Merja Puustinen, p. 045 134 9307, puustinen.merja[at]gmail.com
- Kaupunkiprojektio-hankkeen tuottaja Riikka Lammi, p. 040 532 2862, riikka.lammi[at]gmail.com
- Kaupunkikerroin-tapahtumakokonaisuuden koordinaattori ja vastaava tuottaja, visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Kirsi Pitkänen, p. 050 374 7715, kirsi.pitkanen[at]minedu.fi
- Valon kaupunki -tapahtuman ohjelma: http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/2015

24.9.2015Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje