Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Saarijärven kaupunki ja Jyväskylän kaupunki ovat jättäneet Keski-Suomen käräjäoikeuteen haastehakemuksen Verkko-osuuskunta Kuuskaistan operaattorisopimuksen purkamista ja ennakkomaksujen palauttamista koskevassa asiassa

Saarijärven kaupunki ja Jyväskylän kaupunki ovat jättäneet Keski-Suomen käräjäoikeuteen haastehakemuksen Verkko-osuuskunta Kuuskaistan operaattorisopimuksen purkamista ja ennakkomaksujen palauttamista koskevassa asiassa

Verkko-Osuuskunta Kuuskaista solmi mm. Saarijärven ja Jyväskylän kaupunkien kanssa laajakaistaverkon toteuttamista koskevan operaattorisopimuksen keväällä 2013. Sopimuksessa edellytettiin, että Finnvera tai muu vastaava taho myöntäisi hankkeelle rahoituksen.

Verkko-osuukunta Kuuskaista ilmoitti syksyllä 2013, että sopimusten edellyttämää rahoitusta ei saada eikä hankkeen jatkaminen verkko-osuuskunnan toteuttamana ole mahdollista. Hankkeen jatkamiseksi Kuuskaista esitti, että Saarijärven ja Jyväskylän kaupungit liittyisivät osakkaina uuteen maakunnalliseen Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:öön, jota kaupungit pääomittaisivat ja antaisivat omavelkaisen takauksen uuden yhtiön veloista. Operaattorisopimuksen vastuut ja velvoitteet siirtyisivät uudelle yhtiölle. Saarijärvi ja Jyväskylä eivät liittyneet kyseiseen verkkoyhtiöön muun muassa siitä syystä, että kuntien takausvastuut olisivat tässä vaihtoehdossa kasvaneet merkittävästi alkuperäisestä ratkaisusta.

Verkko-osuuskunta Kuuskaistan ja Saarijärven ja Jyväskylän kaupunkien välillä käytiin neuvotteluita operaattorisopimuksen kohtalosta syksystä 2014 alkaen. Yksimielisyyttä neuvotteluissa ei löytynyt. Kaupungit joutuivat toteamaan, että osapuolilla on merkittäviä erimielisyyksiä sekä sopimukseen perustuvista operaattorin velvoitteista että mahdollisen sopimuksen purun vaikutuksista.

Tämän johdosta molemmat kaupungit päättivät purkaa operaattorisopimuksen vastapuolen olennaisten sopimusrikkomusten perusteella sekä vaatia Verkko-Osuuskunta Kuuskaistaa palauttamaan kaupunkien maksamat ennakkomaksut ja liittymämaksut täysimääräisesti.

Kaupungit ovat esittäneet Verkko-Osuuskunta Kuuskaistalle sopimuksen purkamista sekä edellä mainittujen maksujen palauttamista koskevat vaatimukset. Käydyssä kirjeenvaihdossa verkko-osuuskunta on kiistänyt kaupunkien vaatimukset sekä perusteet maksujen palautukselle. Jatkoneuvotteluille ei näin ole enää edellytyksiä.

Sopimusten purkamista ja maksujen palauttamista koskevien päätösten täytäntöönpano edellyttää oikeudenkäyntiprosessin käynnistämistä. Saarijärven ja Jyväskylän kaupungit ovat tänään jättäneet Keski-Suomen käräjäoikeuteen asiaa koskevat haastehakemukset. Kaupungit vaativat käräjäoikeutta vahvistamaan, että kaupungeilla on oikeus purkaa operaattorisopimukset. Lisäksi kaupungit vaativat Verkko-osuuskunta Kuuskaistalta takaisin sekä osuuskunnan saamia ennakkomaksuja tuottokorkoineen että kaupunkien osuuskunnalle maksamia liittymämaksuja.

Kaupunkien oikeudenkäyntiasiamiehinä toimivat asianajajat Sami Kyntölä ja Mari Mannila Asianajotoimisto Sivenius, Suvanto & Co Oy:stä.

Lisätietoja:
Saarijärven kaupunki, hallinto- ja henkilöstöjohtaja Satu Autiosalo, puh. 044 4598 203
Jyväskylän kaupunki, kaupunginlakimies Tiina Mikkola, puh. 040 7475 309

15.9.2015Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje