Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelujen kotiin annettavissa palveluissa siirryttiin yleistyöaikaan

Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelujen kotiin annettavissa palveluissa siirryttiin yleistyöaikaan

Jyväskylässä kotihoidon työntekijöiden työaikamuoto muuttui eilen 14.9 yleistyöajaksi. Kotihoidossa on aiemmin ollut käytössä jaksotyöaika. Yleistyöaikaan siirtyminen tuo muutoksia etenkin lepoaikoihin ja tauotuksiin työssä.

Muutoksen taustalla on työtuomioistuimen lausunto (TT:2013-62), tuomio (TT 2008-35) sekä työneuvoston (TN:1454-13) linjaukset. Koska KVTES:n mukaan jaksotyötä voidaan soveltaa vain työaikalain 7 §:ssä mainituissa töissä ja toimintayksiköissä, edellä mainittujen tulkintojen perusteella kotihoito on rajattava pois jaksotyön soveltamisalan piiristä.

Jatkossa ruokatauko omaa aikaa

Muutoksen myötä 30 minuutin mittainen ruokatauko on työntekijän omaa aikaa, jonka aikana työntekijä voi poistua työpaikalta. Ruokatauko on pidettävä kaikissa työvuoroissa. sillä se on tarkoitettu hyvinvointia tukevaksi lepo- ja virkistymistauoksi.

Ruokatauko suunnitellaan työvuoron sisälle ja tauon tulisi olla työvuoron puolivälissä. Työnantajan tehtävä on varmistaa ohjeistukset ja menettelytavat siten, että ruokatauon pitäminen käytännössä on mahdollista. Jokaisen työntekijän vastuulla on se, että käyttää tämän mahdollisuuden. Ne syyt, jotka estävät ruokatauon pitämisen, on tarkennettu erikseen kotihoidon esimiesten toimesta. Jos ruokatauko tällaisesta syystä jää pitämättä, se ei lyhennä työaikaa vaan se korvataan pääsääntöisesti rahana.

Vuorokausilepoaika asettaa porrastuksia työvuorosuunnitteluun

Jatkossa vuorokausilepo työvuorojen välissä tulee olla vähintään 11 tuntia. Vuorokausilepo toteutuu työn jaksamisen kannalta parhaiten suunnittelemalla iltavuoron jälkeen työntekijälle vapaapäivän.

Tämä muutos tulee aiheuttamaan porrastuksia kotihoidon työvuorosuunnittelussa. Työn järjestelyjen tai toiminnan luonteen niin edellyttäessä voidaan vuorokausilevosta poiketa tilapäisesti.

Turva- ja vuorohoitoyksikön osalta neuvottelut ovat vielä kesken ja niiden etenemisestä tiedotetaan myöhemmin.

Lisätietoa:
Talouspalvelupäällikkö Reetta Kiiskinen, p. 014 266 8003
Palveluesimies Arto Siniluhta, p. 014 266 1838

15.9.2015Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje