Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Matkalla maan keskipisteeseen - Kulttuurisuunnistus sunnuntaina 20.9. klo 12–16 Jyväskylässä, Keuruulla ja Saarijärvellä

Matkalla maan keskipisteeseen - Kulttuurisuunnistus sunnuntaina 20.9. klo 12–16 Jyväskylässä, Keuruulla ja Saarijärvellä

 Aina ei tarvitse tehdä pitkää matkaa kokeakseen jotakin uutta. Kulttuurisuunnistus tarjoaa maksuttomia elämyksiä erityisesti kuvataiteen ystäville ja lapsiperheille. Tänä vuonna suunnistetaan myös Keuruulla ja Saarijärvellä.

Lähtöpaikkana ja infopisteenä toimii Jyväskylän taidemuseo. Sen edessä olevalla pihakadulla intohimoinen sauvakävelyn ystävä, kuvataidekriitikko Hannu Castrén lausuu kannustussanat klo 12. Lämmittely tapahtuu paikallisen capoeira-ryhmän rytmissä. Suunnistusrasteina on gallerioita ja museoita, opastuksilla voi tutustua kaupungin kulttuurihistoriaan ja taidekokoelmiin, Karismakorttelin terveysmittaukset antavat hyvinvointitietoa ja runo- sekä kuvataidepajoissa voi kokeilla itse tekemistä. Hien saa pintaan capoeira- ja katusählytreeneissä pihakadulla.

Keuruulla kuvanveistäjä Nora Tapper on tavattavissa Keuruun taidemuseon Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyssä klo 12–16. Paikallinen taiteilijaseura järjestää teosvälitystilaisuuden museon toisessa kerroksessa ja esittelee Grafiikanpajan toimintaa. Saarijärvellä museon alueella on runsaasti opastuksia tapahtuma-aikana, lisäksi kolmen taiteilijan, Kaisa Ilolan, Maisa Kiven ja Saara Pylvänäisen ateljeet ovat avoinna yleisölle.

Päivän ohjelma ja rastilipuke julkaistaan Keskisuomalaisessa 20.9. Rastilipukkeella voi osallistua arvontaan, jossa palkintoina on konsertti-, teatteri- ja uimahallilippuja, kirjoja sekä grafiikkaa.

Kulttuurisuunnistuksen perusajatuksia ovat alusta lähtien olleet maksuttomuus, kulttuuriluotsien tekemät opastukset museoissa ja muissa kiinnostavissa paikoissa sekä liikunnasta nauttiminen. Seitsemännen kerran järjestettävä Jyväskylän Kulttuurisuunnistus innostaa kokemaan kulttuuria matalan kynnyksen rennossa lenkkitossutapahtumassa.

Poimintoja Jyväskylän ohjelmasta

Lapsiperheet liikkeelle

- Jyväskylän pääkirjaston pienessä salissa Tanssinkeskuksen ohjaaja Heta Hämäläinen liikuttaa isovanhempia ja lapsia Hupsista keikkaa! -tanssitunneilla. Osallistua voi myös muun aikuisen seurassa. Kesto n. 20 min.
- Lapset viihtyvät takuulla myös taidemuseon muotipajassa tai pihakadun katusählyssä, jonka ohjaavat salibandyseura O2-Jyväskylä -amppariliigan valmentajat.
- Keski-Suomen museossa on koko perheelle sopiva runopaja. Sanomalehdestä syntyy runoutta tekstiä ja kuvia liimaamalla.
- Jyväskylän yliopiston tiedemuseon kummatkin näyttelypisteet ovat auki. Näyttelykeskus Soihdussa lasten ja nuorten yliopistossa tarkastellaan luokanopettajaopiskelijoiden ohjauksessa Tissarin taidekokoelman teoksia mielikuvituksen, hauskan tekemisen ja erilaisten välineiden avulla. Keski-Suomen luontomuseossa Harjulla voi tehdä luontoaiheisen taideteoksen värittämällä tai piirtämällä.
- Kirsi Neuvosen Pajagalleriassa on grafiikan vedostustyönäytös, satuaiheinen näyttely ja runopaja. Pajagalleriassa runopajat käynnistyvät tasatunnein klo 12, klo 13, klo 14 ja klo 15. Lavarunouden suomenmestari AP Kivinen innostaa kulttuurisuunnistajia löytämään itsestään runontekijän. Matalan kynnyksen runopaja sopii eri-ikäisille sanataiteen ystäville. Galleriassa on helppo tehdä tuttavuutta kahden jyväskyläläisen taiteen osaajan kanssa. Kuvataiteilija Kirsi Neuvonen on pitänyt lukuisia näyttelyjä eri maissa ja menestynyt omintakeisella tyylillään. AP Kivisen vei mennessään lavarunous ja runojen tekeminen sekä esittäminen ruohonjuuritasolla. Hän on matkalla lavarunouden MM-kisoihin Pariisiin, mutta sitä ennen hänen on täytynyt löytää itsestään runontekijä. Siksi sekä Kirsi että AP sopivat kanssamatkailijoiksi Kulttuurisuunnistuksessa.

Kurkistuksia kuvataiteeseen ja kulttuurihistoriaan

- Nykytaiteeseen voi tutustua Keski-Suomen museon näyttelyissä, joissa on esillä Aino Kajaniemen tekstiilitaidetta ja Pekka Suomäen raviurheiluaiheisia valokuvia.
- Keskisuomalaisia kuvataiteilijoita on paikalla myös taiteen teosvälitystilaisuudessa taidemuseolla, josta voi lainata tai ostaa teoksia.
- Galleria Beckerillä on lieksalaisen Toivo Jaskasen installaatioita. Teokset perustuvat lautataapelin rakenteelle. Jaskanen on paikalla tapahtuman ajan. Samalla voi tutustua Taidelainaamon toimintaan.
- Mikäli vanha taide vetää puolensa, kannattaa ottaa ohjelmaansa yliopiston taidekokoelman esittely, Kirkkopuiston kierros veistoksineen, kauniisti kunnostettu kaupungintalo ja tarinoita täynnä oleva Heiskan taiteilijakoti.
- Hyvinvointiin voi keskittyä Karismakorttelin terveysmittauksissa, selkäjumpissa ja osahieronnoissa.
- Lounasta ja kahvia on myynnissä Karisman Kortteliravintolan lisäksi Alvar Aalto -museon lounaskahvilassa ja Vaunukahvila Tainassa keskustan pihakadulla.


Matkalla maan keskipisteeseen viittaa tämän vuoden teemaan eli keskisuomalaisen kuvataiteen juhlavuoteen. Jyväskylän taiteilijaseura täyttää 70 vuotta, Äänekosken taiteilijaseura 40 vuotta, Saarijärven taiteilijaseura Siena 30 vuotta ja ensi vuonna Keuruun taiteilijaseura täyttää 60 vuotta. Kesän, syksyn ja talven 2015 aikana Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelykokonaisuus on esillä lomittain neljässä näyttelypaikassa: Galleria Jarskassa Saarijärven Juholassa, Keuruun museossa, Saarijärven museossa ja Jyväskylän taidemuseossa.

Koko ohjelma julkaistaan 20.9. Keskisuomalaisessa ja se löytyy jo verkkosivuilta osoitteesta:
http://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/suunnistus

14.9.2015Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje