Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Läheltä kauas - Aino Kajaniemi, kuvakudoksia ja ryijyjä. Näyttely Keski-Suomen museossa 5.9.-18.10.2015

Läheltä kauas
Aino Kajaniemi, kuvakudoksia ja ryijyjä
5.9.-18.10.2015

Aino Kajaniemi, Kultasade, 2015, kuvakudos. Kuva: Aino Kajaniemi

Tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi on Läheltä kauas -näyttelyn teoksissaan pohtinut kuinka ihminen löytää paikkansa maailmassa. Häntä kiehtoo myös tuon paikan etsimiseen liittyvät haasteet ja epävarmuus, mutta myös rohkeus ja kannustus.

Aino Kajaniemi on asunut 15 vuotta muualla Suomessa. Vuonna 1990 hän palasi Jyväskylään ja lapsuudenkotiinsa. Paitsi Jyväskylään myös Keski-Suomen museon 4. kerroksen näyttelytilaan Kajaniemellä on pitkä suhde. Jo 1970-luvulla hän vieraili Keski-Suomen museossa usein ja juuri ylimmän kerroksen taidehallissa, johon hänen teoksensa nyt asettuvat näyttelyksi. Hän kokee, että on päässyt läheltä kauas ja tullut jälleen takaisin.

Aino Kajaniemi, Autentia, 2013, kuvakudos. Kuva: Aino KajaniemiVuonna 2014 vietettiin suomalaisten siirtolaisten USA:han muuton 150-vuotisjuhlavuotta. Osa Läheltä kauas -näyttelyn teoksista on valmistettu ajatellen tätä teemaa. Kajaniemen näyttely Dreams and Memories kiersi vuosina 2014–15 Minnesotassa, Michiganissa sekä Coloradossa. ”Voin vain kuvitella kuinka kaukana oli meren takana oleva manner tuohon aikaan. Vaati suurta rohkeutta lähteä ja aloittaa uusi elämä niin kaukana. Tänäkin päivänä miljoonat ihmiset hakevat parempia elämän mahdollisuuksia henkensä uhalla”, taiteilija pohdiskelee. Aino Kajaniemen teokset eivät ole poliittisia ja yhteiskunnallisia, vaan hän käsittelee aihetta vertauskuvallisesti ja pyrkii visuaaliseen runouteen.

”Välillä on myös hyvä mennä kauas, että näkisi mikä lähellä on arvokasta. Kun menee uuteen paikkaan, näkee myös herkemmin”, Kajaniemi kertoo. Läheltä kauas -näyttelyssä toistuva kivi-teema ilmestyi Aino Kajaniemen teoksiin Japanin matkan jälkeen. Temppeleiden kivipuutarhat olivat hänen mielestään pysäyttävän harkittuja ja kauniita.

Näyttelyn nimen Läheltä kauas voi ymmärtää myös taiteilijan käyttämien tekniikoiden ja tekstiilimateriaalin kautta. Aino Kajaniemi kokee, että tuntoaisti on oleellinen osa tekstiilitaiteen kohtaamisessa. Mielikuvissa ihon kautta kokeminen yhdistyy tarinoihin, joita hän kertoo teoksillaan. ”Oman päänsä sisälläkin voi päästä kauas”.

Yksityisnäyttelyitä ja julkisia teoksia

Aino Kajaniemi on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteilijaksi ja toiminut suunnittelijana ja taiteilijana yli 30 vuotta. Hän on pitänyt yli 20 yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla ja osallistunut kymmeniin yhteisnäyttelyihin Australiassa, Belgiassa, Bulgariassa, Englannissa, Espanjassa, Hollannissa, Irlannissa, Italiassa, Japanissa, Koreassa, Latviassa, Liettuassa, Norjassa, Portugalissa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Serbiassa, Slovakiassa, Tanskassa, Tšekin tasavallassa, Turkissa, Unkarissa, Venäjällä, Virossa ja Yhdysvalloissa.

Kajaniemi on suunnitellut ja toteuttanut lukuisia julkisia teoksia kaupunkien terveyskeskuksiin, kouluihin, vanhusten palvelutaloihin, liikuntapaikkoihin sekä myös valtion virastoihin. Hänen teoksiaan on myös yksityisyritysten aula-, kokous- ja ruokailutiloissa. Lisäksi hän on suunnitellut kuuden kirkon liturgiset tekstiilit. Ornamo/Suomen tekstiilitaiteilijat TEXO ry nimitti hänet vuoden 2010 tekstiilitaiteilijaksi. Kajaniemen kotikaupunki Jyväskylä myönsi Kajaniemelle vuoden 2010 kulttuuripalkinnon. Valtion Muotoilutoimikunta myönsi hänelle kaksi 5-vuotista työskentelyapurahaa alkaen 2011 sekä 2016.

Lisätietoja:

Aino Kajaniemi
p. 050 327 9462
sp. aino.kajaniemi(a)elisanet.fi
www.elisanet.fi/aino.kajaniemi


Heli-Maija Voutilainen
museonjohtaja
p. 014 266 4348
sp. Heli-Maija.Voutilainen(a)jkl.fi

30.8.2015Johanna Puhakka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje