Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Yleisöopastus Veikko Hirvimäen näyttelyyn, oppaana museotoimenjohtaja Päivimarjut Raippalinna, pe 28.8. klo 16.30

Yleisöopastus Veikko Hirvimäen näyttelyyn, oppaana museotoimenjohtaja Päivimarjut Raippalinna, pe 28.8. klo 16.30–17.30

Sudet ulvovat, hirvikuningas puhkeaa kukkaan, jänikset loikkivat suomalaisen veistotaiteen vaikuttajan Veikko Hirvimäen näyttelyssä. Sveitsissä vietetyt vuosikymmenet ovat aiheuttaneet sen, ettei hän ole tuiki tuttu nuorelle polvelle, vaikka sanoma on mitä ajankohtaisin: – Vauhtia on hillittävä tai muuten maapallosta tulee kaatopaikka.


Ulvoo, 2013, kuva Jussi Tiainen.

perjantaina 28.8. klo 16.30–17.30
Jyväskylän taidemuseon Holvi
Kauppakatu 23
vapaa pääsy

– Veikko Hirvimäen 2000-luvun eläimet, shamanistiset taikakaulut ja henget ovat kuin tuulahduksia suomalaisuuden juurilta, ajasta, jolloin ihminen oli osa luontoa. Veistokset eivät kuitenkaan kiinnity menneeseen, vaan aiheidensa ja visuaalisuutensa kautta ne kommentoivat nykypäivän tilaa sekä tulevaisuutta, kirjoittaa näyttelyn yhteydessä julkaistun Veikko Hirvimäki -kirjan toimittaja Heli Lukkarinen. Näyttelyn painopiste on Hirvimäen 2000-luvun puuveistoksissa, mutta esillä on myös esimerkkejä 1980-luvun pronssiveistoksista. Eri materiaalista huolimatta sekä vanhemmat että uudemmat ovat syntyneet rakentamalla. Tekotapa on antanut taiteilijan mukaan mahdollisuuden keveään ja pinnaltaan rikkaaseen valon kosketukseen.

Nuori lahjakkuus, Petäjäveden Hirvimäen talon vanhin poika, hyväksyttiin vain 19-vuotiaana Helsingissä 1960 järjestettyyn Jyväskylän Taiteilijaseuran vierailunäyttelyyn. Taidemaalarina aloittanut kuvanveistäjä Veikko Hirvimäki (s. 1941) tuli suomalaisten tietoisuuteen 1980–1990-lukujen julkisilla veistoksillaan, joista tunnetuin on Mika Waltarin Kuningasajatus-muistomerkki Helsingissä. Jyväskylässä on useita hänen veistoksiaan, mm. kaupunginteatterin tupakkalämpiön pronssiveistos Väliaika vuodelta 1985 ja torilla seisova kiviveistos Torikunkku vuodelta 1989. Hirvimäki on asunut ja työskennellyt yli kaksikymmentä vuotta Sveitsin Ballaiquesissa.

Näyttelyjärjestelyistä vastaava museotoimenjohtaja Päivimarjut Raippalinna ja Veikko Hirvimäki ovat tunteneet toisensa monen vuosikymmenen ajan.

Lisätietoja:
Päivimarjut Raippalinna, museotoimenjohtaja, puh. 050 323 1117

20.8.2015Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje