Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kielisuihkutus alkaa 17.8. Jyväskylän esiopetusryhmissä ja Jälkkäreissä

Kielisuihkutus alkaa 17.8. Jyväskylän esiopetusryhmissä ja Jälkkäreissä

Jyväskylän kaupungin esiopetusryhmissä sekä perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkärin toimintapisteissä käynnistyy kielisuihkutus. Kielisuihkutuksessa saksan, ruotsin, venäjän, espanjan, ranskan ja englannin kieliä opetellaan arkisten asioiden rinnalla, lorujen, laulujen ja leikkien kautta. Kielisuihkutuksessa olevan ryhmän toiminnasta 25 % toteutetaan vieraalla kielellä.

Ensimmäiset ryhmät käynnistyvät 17.8. Toimintaan pääsevät osallistumaan vuoden 2016 loppuun mennessä kaikki Jyväskylän kaupungin esiopetuksen ja Jälkkärin lapset. Kielisuihkutus on jo elokuussa 2016 voimaan tulevan uuden opetussuunnitelman mukaista opetusta. Jyväskylän kaupunki sai Opetus- ja kulttuuriministeriöltä 295 000 euroa lasten kielisuihkutuksen edistämiseen.

–Jyväskylässä kielisuihkutusta on annettu vuodesta 2010 alkaen muutamissa toimipisteissä. Nyt toimintaa saadaan laajennettua kaikkiin kaupungin omiin esiopetuksen- ja Jälkkärin ryhmiin, kertoo suunnittelija Pia Bärlund Jyväskylän perusopetuspalveluista.

Kielisuihkutusta kerran viikossa

Eskarit ja jälkkäriläiset saavat kielisuihkutusta yhtenä päivänä viikossa. Suihkutus kestää 1-2 tuntia kerrallaan, puolen vuoden ajan. Käytännössä lapsiryhmä voidaan jakaa pienempiin ryhmiin, jolloin pienryhmä opettelee vierasta kieltä 30 minuuttia kerrallaan. Opetus toteutetaan kuitenkin niin, että koko ryhmä on aina kaksi tuntia joka kerta mukana toiminnassa. Kielisuihkuttajina toimivat kolme kokopäiväistä kielisuihkutusopettajaa sekä kolme kielten aineenopettajaa osana omaa työtään. Päiväkodin ja Jälkkärin henkilökunta on lapsiryhmän mukana kielisuihkutusopetuksessa.

Henkilöstön täydennyskoulutus mahdollistaa kielisuihkutuksen jatkumisen ryhmissä

Kiertävät kielisuihkutusopettajat toimivat esiopetusryhmissä ja Jälkkäreissä myös vertaisopettajina ja opettavat henkilökuntaa kielisuihkuttamaan. Uudessa esiopetuksen opetussuunnitelmassa puhutaan kielirikasteisesta esiopetuksesta. Tällä tarkoitetaan, että esiopetusta annetaan suomen kielen lisäksi myös jollakin toisella kielellä, kielisuihkuttamalla. Henkilökunnan saama täydennyskoulutus valmistaa päiväkotien ja Jälkkärin henkilöstöä ohjaamaan uuden opetussuunnitelman edellyttämää kielirikasteista ja monikulttuurista opetusta.

Lisätietoja:
suunnittelija Pia Bärlund, perusopetuspalvelut, p. 014 266 4889
koordinaattori Tella Vuolle-Oranen, perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkäri, p. 014 266 4036

17.8.2015Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje