Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon nivelosan yleinen suunnittelukilpailu käynnistyy

Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon nivelosan yleinen suunnittelukilpailu käynnistyy

Kuva: Tiina Ekosaari, Alvar Aalto -museo.

Jyväskylän Ruusupuiston museorakennusten kehittämiseksi käynnistyy kaikille avoin, kansainvälinen suunnittelukilpailu. Tavoitteena on uuden nivelosan avulla parantaa museoiden tilojen yhteiskäyttöä ja toimivuutta sekä luoda kahdesta erillisestä akateemikko Alvar Aallon suunnittelemasta museosta arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja vetovoimainen museokeskus.

Alvar Aalto -museon (1973) ja Keski-Suomen museon (1961, laajennus 1990) yhdistävän nivelosan toteuttaminen nousi esiin jo vuonna 2011 valmistuneessa Jyväskylän kaupungin museoverkkoselvityksessä. Samoihin aikoihin vireillä olleessa Ruusupuiston alueen asemakaavamuutoksessa varauduttiin kaavallisesti sen toteuttamiseen.

Jyväskylän Ruusupuiston museot ovat akateemikko Alvar Aallon suunnittelemia arkkitehtuurin merkkiteoksia. Rakennukset on suojeltu asemakaavalla ja niiden suojelu rakennussuojelulailla on vireillä. Molemmat museorakennukset ovat peruskorjausiässä. Museot yhdistävän nivelosan rakentaminen on otettu huomioon jo peruskorjauksen hankesuunnitelmia laadittaessa. Suunnittelukilpailun tavoitteena on saada nivelosan luonnossuunnitelma, joka edustaa paikan edellyttämää korkeaa arkkitehtonista tasoa. Nivelosan tulee asettua tasapainoisella tavalla arvokkaaseen ympäristöön ja löytää luonteva yhteys Aallon arkkitehtuurin kanssa.

Museot yhdistävä nivelosa palvelee yhdyskäytävänä museoiden välillä, yhteisenä museokauppana ja teknisenä tilana. Yhdysosa mahdollistaa näyttelytilojen, henkilöhissin, auditorion, kahvilan ja verstastilojen yhteiskäytön. Toimintojen sujuvuus on osa korkeatasoista suunnitteluratkaisua.

Arvostelussa tullaan painottamaan arkkitehtonista kokonaisotetta ja uuden nivelosan soveltuvuutta tasapainoisesti Alvar Aallon rakennuksien väliin. Museorakennusten välisen yhdyskäytävän tulee olla arkkitehtuuriltaan ja materiaaleiltaan korkealaatuinen ja soveltua valtakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun kulttuuriympäristöön. Tilaratkaisujen ja piha-alueen jäsentelyjen toimivuus on tärkeää. Huomioitavaa on myös tekninen ja taloudellinen toteutettavuus.

Parhaaksi arvioitujen ehdotusten joukosta palkintolautakunta myöntää ensimmäisen palkinnon ehdotukselle, joka luontevimmin täyttää asetetut toiminnalliset kriteerit, soveltuu ympäristöönsä, lisää alueen viihtyisyyttä ja on arkkitehtonisesti korkeatasoinen.

Suunnittelukilpailu on voimassa 29.6.- 30.10.2015. Kilpailuun liittyvissä asioissa lisätietoja antaa palkintolautakunnan sihteeri Nina Heikkonen p. 044 500 1257.

Kilpailuohjelma liitteineen on ladattavissa täältä:

Ruusupuisto_Kilpailuohjelma

Ruusupuisto_Competition Program

Lisätietoja:
Tommi Lindh, Alvar Aalto -säätiö, johtaja, 044 562 1625
Heli-Maija Voutilainen, Keski-Suomen museo, museonjohtaja, 014 266 4348
Ulla Rannanheimo, Jyväskylän Tilapalvelu, suunnittelupäällikkö, 014 266 8247
Leena Rossi, Jyväskylän kaupunki, yleiskaavapäällikkö, 040 741 9187

30.6.2015Anna Möttönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje