Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Sähköiset terveyspalvelut laajenevat JYTE-kunnissa - Jatkossa esimerkiksi virtsatietulehduksessa voi reseptin saada jopa ilman käyntiä terveysasemalla

Sähköiset terveyspalvelut laajenevat JYTE-kunnissa

- Jatkossa esimerkiksi virtsatietulehduksessa voi reseptin saada jopa ilman käyntiä terveysasemalla

Maanantaista 22.6. alkaen jyväskyläläiset terveysasemien asiakkaat ovat voineet entistä laajemmin asioida netin kautta. Taustalla on uudet sähköiset palvelut Hyvis.fi -portaalissa. Hyvikseen jätettyihin yhteydenottopyyntö -lomakkeisiin vastataan viikon sisällä turvallisella viestinvälityksellä Hyvis-portaalissa.Portaalin kautta voi nyt täyttää muun muassa omahoitolomakkeen ennen vuosikontrollia tai ensikäyntiä pitkäaikaissairauden vuoksi. Omahoitolomakkeen voi täyttää, kun on menossa pitkäaikaissairauden ensi- tai kontrollikäynnille sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Lomakkeessa kartoitetaan elämäntapoja, mielen hyvinvointia ja jaksamista sekä pitkäaikaissairauksien omahoitoon liittyviä tietoja. Näitä taustatietoja tarvitaan terveys- ja hoitosuunnitelman laatimiseen sekä hyvän omahoidon suunnitteluun ja motivointiin.

Oirekyselylomakkeilla hoito jopa kokonaan sähköisen portaalin kautta

Portaalissa on myös kaksi uutta oirekyselylomaketta: huoli sukupuolitaudista ja virtsatietulehduksen kyselylomake.

Mikäli potilas epäilee itsellään sukupuolitautia tai virtsatietulehdusta, voi portaalissa täyttää oirekyselylomakkeen, johon liittyen hoitaja ottaa yhteyttä 2–3 arkipäivän kuluessa. Yhteydenotossa ehdotetaan tilanteeseen sopivia jatkotoimia.

Virtsatietulehdusta epäillessä lomakkeen avulla kartoitetaan tilanteen kiireellisyyttä ja tarvetta jatkotutkimuksiin.

- Useimmiten virtsatietulehduksen hoito järjestyy ilman näytteenottoa ja Hyviksen kautta nyt myös ilman lääkärin tai hoitajan vastaanottokäyntiä. Mikäli oireet niin vaativat, potilaalle kirjoitetaan lomakkeen perusteella eResepti ja hän voi noutaa lääkkeet apteekista ilman käyntiä terveysasemalla. Jos oireet viittaavat johonkin vakavampaan tai ovat monitulkinnallisia, potilasta pyydetään saapumaan terveysasemalle, kertoo kehittäjähoitaja Johanna Pekkilä.

Virtsatietulehduslomakkeella tapahtuvaan yhteydenottoon vastataan saman päivän aikana, mikäli lomake on lähetetty ennen klo 14.30. Sen jälkeen lähetetyt lomakkeet käsitellään seuraavana arkipäivänä.

Syksyllä testataan sairaanhoitajien aikojen varaamista portaalissa

Hyvis-portaali edellyttää vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Viestiin vastaa oman terveysaseman sairaanhoitaja portaalissa, josta tulee tieto sähköpostiin tai puhelimeen, kun uusi viesti on saapunut.

Hyviksen palveluiden laajentaminen jatkuu tulevana syksynä. Syksyn aikana Kyllön terveysasemalla pilotoidaan sähköistä ajanvarausta sairaanhoitajalle.

- Rokottamiseen ja opeleiden poistoon potilas voi netin kautta varata ajan sairaanhoitajalle. Aluksi kokeilemme palvelun toimivuutta rajatulla potilasjoukolla. Tätä palvelua on paljon toivottu ja syksyllä testataan, miten sähköinen ajanvaraus lähtee toimimaan. Jos tulokset ovat hyviä, ajanvaraus on tarkoitus laajentaa myös muille terveysasemille, kertoo kehittäjähoitaja Johanna Pekkilä.

Tutustu Hyvis.fi -palveluun osoitteessa: http://www.hyvis.fi/keskisuomi/fi/Sivut/default.aspx

Lisätietoja:
Anne Kirmanen, osastonhoitaja, Palokan terveysasema, p. 014 336 6091, etunimi.sukunimi@jkl.fi
Johanna Pekkilä, JYTEn avosairaanhoidon kehittäjäsairaanhoitaja, p. 014 266 3205

23.6.2015Eveliina Välimäki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje