Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Haittakasvitalkoot käynnissä Jyväskylässä – vieraslajien kitkentä kannattaa

Haittakasvitalkoot käynnissä Jyväskylässä – vieraslajien kitkentä kannattaa

Jyväskylän kaupunki järjestää asukkaille heinäkuun 2015 loppuun saakka kestävän haittakasvien torjumiseen keskittyvän kampanjan, jonka aikana hävitetään talkoovoimin jättipalsamia, lupiinia ja pujoa.

Asukkaat ovat tarttuneet talkookutsuun hyvin – mukaan on ilmoittautunut jo yli kymmenen talkooporukkaa eri puolilta Jyväskylää, ja osa on jo ehtinyt kitkentätalkoot järjestääkin. Esimerkiksi kesäkuun alkupuolella Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistyksen Eerolanlahdella järjestämissä talkoissa saatiin hävitettyä jättipalsamia laajalta alueelta noin parinkymmenen vapaaehtoisen talkoolaisen voimin.

- Jättipalsamikasvusto on levinnyt alueella sen verran laajalle, että ahkerasta uurastuksestamme huolimatta kitkemistä jäi vielä. Siksi järjestämme Eerolanlahdella uudet talkoot maanantaina 29.6. kello 15 alkaen. Tehtävää riittää varmasti kaikille halukkaille, eli tervetuloa mukaan, toivottaa Anita Pätynen Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistyksestä.

Myös asukas- ja kyläyhdistykset ovat lähteneet mukaan organisoimaan talkoita omilla alueillaan. Esimerkiksi Myllyjärvellä ja Samulinniemessä kitketään heinäkuussa haittakasveja porukalla asukasyhdistysten järjestämissä talkoissa.

Kaupunki tarjoaa talkoolaisille jätesäkit ja suojahanskat sekä noutaa keräyksen jälkeen täydet säkit pois. Tehtävänä on nyhtää haittakasveja pois Jyväskylän kaupungin omistamilta maa-alueilta heinäkuun loppuun mennessä.


Vielä ehtii ilmoittautua mukaan

Haittakasvitalkoisiin voi kuka tahansa jyväskyläläinen osallistua kokoamalla oman talkooporukan ja ilmoittautumalla sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.japary.fi/haittakasvit tai puhelimitse numeroon JAPA ry:n toimistoon p. 045 320 6540.

Talkooporukat organisoivat muutoin itsenäisesti omat tapahtumansa, mutta ilmoittautumisen yhteydessä tarvitaan tieto siitä, mistä ja milloin haittakasveja kitketään sekä arvio talkoolaisten määrästä. Jätesäkit ja hanskat voi ilmoittautumisen jälkeen noutaa Palvelupiste Hannikaisesta (Rakentajantalo, Hannikaisenkatu 17) arkisin ma–pe klo 8.00–15.00.

Jätesäkkeihin pakatut haittakasvit noudetaan pois ilmoittautumisen yhteydessä sovittuna ajankohtana, noutopäiviä on kesän ajan kahden viikon välein heinäkuun loppuun saakka. Heinäkuun noutopäivät ovat 3., 17. ja 31.7.


Kitkeminen kannattaa tehdä ennen siementen kehittymistä

Paras tapa torjua haittakasveja on nyhtää ne juurineen maasta ennen siementen kehittymistä ja laittaa jätesäkkiin. Joissain tapauksissa kitketyt kasvit voi jättää paikoilleen, esimerkiksi kitketyille jättipalsamin varsille riittää, että ne talloo maahan.

Haittakasveista lupiini ja jättipalsami luokitellaan vieraslajeiksi eli ihminen on levittänyt niitä Suomen luontoon esimerkiksi puutarhakarkulaisina. Pahimmillaan ne syrjäyttävät tieltään paikallisia alkuperäislajeja, aiheuttaen haittoja paitsi luonnolle ja sen virkistyskäytölle, myös terveydelle ja maisemalle. Usein ne ovat myös erittäin sitkeitä ja vaikeasti torjuttavia.

Pujo ei ole Suomen luonnossa vieraslaji, mutta sen siitepöly aiheuttaa useille ikäviä allergiaoireita. Siksi runsaslukuista kasvia halutaan hävittää yleisiltä alueilta, kuten leikkipuistojen ympäristöstä ja teiden varsilta.


Lisätiedot:
– Jyväskylän kaupungin haittakasvien torjuntatyöt ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5151, tarja.ylitalo[at]jkl.fi
– Talkooporukoiden ilmoittautuminen: www.japary.fi/haittakasvit ja projektityöntekijä Juha Vuorikko, JAPA ry, p. 045 320 6540, toimisto[at]japary.fi
– Talkoot Eerolanlahdella 29.6. alkaen klo 15: Anita Pätynen, Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistys, p. 040 508 9428, anita.patynen[at]gmail.com.

22.6.2015Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje