Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ennakkotiedote: Teollisuuden ja tekniikan perintö. Innostu kulttuuriympäristöstäsi -tapahtumapäivät 10.-13.9.2015

Teollisuuden ja tekniikan perintö
Innostu kulttuuriympäristöstäsi -tapahtumapäivät 10.-13.9.2015

Näkymä Kankaan paperitehtaan tehdasalueelle talviaikaan 1900-1915. Etualalla kulkee sulana virtaava Tourujoki. Oikealle jää Alamyllyn rakennus. Kuvan keskivaiheilla on G. A. Serlachiuksen Kankaan paperitehtaan rakennuksia. Kuva G.A. Stoore, Keski-Suomen museo.

Syykuun toisena viikonloppuna järjestettävien Innostu kulttuuriympäristöstäsi -tapahtumapäivien tavoitteena on aktivoida toimimaan kulttuuriympäristön säilymisen ja hyvän hoidon puolesta. Päivien ohjemassa on metsäaiheinen päivä, ohjelmaa lapsille, yhteistaiteilua, elokuvaesityksiä, tietoiskuja, näyttelyitä, valokuvia, valokuvausta, opastettuja kävelykierroksia ja avoimia ovia. Toiveena on, että tapahtumat osaltaan lisäisivät kulttuuriympäristöön liittyvää innostusta, ymmärrystä ja arvostusta. Keski-Suomen museo järjestää vuosittain Innostu kulttuuriympäristöstäsi -tapahtumapäivät osana Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. Syyskuun tapahtumien järjestämisessä ovat mukana UPM Metsä, Metsäkeskus, Jyväskylän Kangas sekä osa Keski-Suomen paikallismuseoita. Päivien teemana tänä vuonna on Teollisuuden ja tekniikan perintö.

Teollisuuden perinnön uusiokäyttö

Teollisuuden ympäristöt, rakennukset ja koneet ovat vuosisatojen ajan vaikuttaneet suomalaisten paikkakuntien identiteettiin. Eläväksi osaksi nykypäivää teollinen perintö muodostuu sen uusiokäytön kautta. Teollisuusrakennuksista on tullut esimerkiksi oppilaitoksia, asuntoja, kulttuurikeskuksia tai uuden yritystoiminnan tiloja. Jyväskylässä teollisuuden perinnöstä kertovat muun muassa Kankaan, Lutakon ja Kivääritehtaan alueet.

Innostu kulttuuriympäristöstäsi -päivien aikana Keski-Suomen museossa avautuu Päivä Jyväskylässä – kuvia piirtyvästä kirjasta -pienoisnäyttely. Näyttelyssä yleisö pääsee tarkastelemaan vielä työstövaiheessa olevan kuvakirjan piirroksia ja myös inspiroimaan eri tavoin sen tekijöitä, kuvittaja Ina Majaniemeä ja käsikirjoittaja Erkka Peitsoa. Päivä Jyväskylässä -kirjan lapsille ja aikuisille suunnattu tarina on pieni kävelyretki läpi kaupungin, jonka tuttujen näkymien yksityiskohtiin kätkeytyy viittauksia niin tämän päivän kaupunkikulttuuriin ja ilmiöihin kuin Jyväskylän kulttuurimaisemia muovanneisiin ihmisiin ja elinkeinoihin.

Perintönä yksittäiset esineet

Tekniikan perintöä ovat myös esineet. Varhaisinta tekniikan perintöä edustaa Keski-Suomen museostakin löytyvä kivikautinen kivikirves. Kirves on ollut kirves vuosituhansien ajan, mutta monia muita työkaluja tai koneita ei enää tarvita tai ne ovat muuttaneet muotoaan. Pöytäpuhelin on mennyttä aikaa ja omista taskuistamme löytyvät kännykät ja älypuhelimet voivat myös ne olla jo ensi vuonna tekniikan perintöä. ”Käväisepä Keski-Suomen museon facebook- ja twitter-sivuilla arvaamassa kuukauden härvelin ja kokeile näin tunnistatko tekniikan esineitä, jotka saattavat olla jo hyvinkin vieraita tämän päivän ihmiselle”, vinkkaa museon kokoelmista vastaava amanuenssi Sirpa Suhonen.

Ohjelma (alustava)

Keski-Suomen museo
12. 9. klo 11-14. Metsäpäivä museolla - Ohjelmaa lapsille, yhteistaiteilua, elokuvaesityksiä, metsäaiheisia tietoiskuja, kahvi- ja mehutarjoilu.
13.9. Päivä Jyväskylässä – kuvia piirtyvästä kirjasta -pienoisnäyttely avautuu

Jyväskylän Kankaan alue
10.-11.9. klo 10-18 Kankaan alueen menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta näyttely, Porttirakennus
13.9. Kangas kameran läpi katsottuna -valokuvauskierrokset. Kierroksilla opitaan uutta Kankaan alueesta ja valokuvauksesta.
13.9. klo 11-13. Mahdollisuus tutustua vanhaan rautatiekalustoon (järj. Keitele-museo). Vapaaherrantie (Minimanin viereinen tontti)

Jämsänkosken paperitehdas
11.9. klo 13.UPM:n toiminnan esittelyä ja opastettu kävelykierros tehtaan ympäristössä.

Keitele-museo, Äänekoski
Lämmittäjäntie, 44200 Suolahti
Vesi- ja rautatieliikenteen toiminnallinen erikoismuseo Suolahden satamassa ja Wanhalla Asemalla. Suolahden Lämmittäjäntien varikkoalueeseen sekä Asemakadulla sijaitsevaan sataman ja aseman alueeseen voi tutustua omatoimisesti ilman pääsymaksua.
13.9.2015 mahdollisuus tutustua vanhaan rautatiekalustoon Jyväskylän Kankaan alueella, Vapaaherrantie (Minimanin viereinen tontti), klo 11–13.

Petäjäveden radio- ja puhelinmuseo
Heinämäentie 58, 41900 Petäjävesi
1.6.–30.8.2015, ma–pe, su 11–18, la klo 11–16, 5 €. Yhteislippu Keski-Suomen tieliikennemuseon kanssa 6 €.
Antiikkielektroniikan kirpputoritapahtuma la 8.8.2015, klo 9–13
11.–13.9.2015 vapaa pääsy

Suomen tietojenkäsittelymuseo
Jyväskylän yliopisto, Agora, Mattilanniemi 2, Jyväskylä, kesä-elokuu klo 7.30–17.00, vapaa pääsy
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Dynamo, Piippukatu 2, Jyväskylä, kesä-elokuu 8–15, vapaa pääsy

12.9.2015 Kanavuoren säilytystiloissa avointen ovien päivä klo 12–15, vapaa pääsy. Kanavuoren varikko, Varikkotie 10, Vaajakoski. Esillä tietokoneita 1960-luvulta tähän päivään. Kokoelmien harvinaisuus venäläinen Mir2-tietokone.

Lisätiedot:

Keski-Suomen museo
Tuula Vuolio-Vallenius
museolehtori
014 2664363
tuula.vuolio-vallenius@jkl.fi
tai
014 2664346
ksmuseo.info@jkl.fi

Jyväskylän Kangas
Vilja Ruokolainen
kulttuurituottaja
050 3118 564
vilja.ruokolainen@jkl.fi

UPM Metsä
Matti Koskela
Metsäasiakasvastaava
02041 64749
matti.koskela@upm.com

Keitele-museo
Aimo Kääriäinen
0400 673 215
amik@dnainternet.net

Petäjäveden radio- ja puhelinmuseo
Esa Salldén
0400 260 243
toimisto@radiomuseo.fi

Suomen tietojenkäsittelymuseo
Timo Niinistö
050 436 3051
timo.niinisto@gmail.com

17.6.2015Johanna Puhakka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje