Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Keski-Suomi haluaa olla yksi sote-palveluita järjestävistä itsehallintoalueista

Keski-Suomi haluaa olla yksi sote-palveluita järjestävistä itsehallintoalueista

- Nyt odotetaan hallituksen tarkempia linjauksia uudistuksen suhteen

Keski-Suomen kunnat pohtivat tänään sote-uudistuksen etenemistä vapaamuotoisessa yhteistyökokouksessaan. Kokouksessa vallitsi yksimielisyys siitä, että tiivistä maakunnallista yhteistyötä jatketaan siten, että Keski-Suomi on jatkossa yksi sote-palveluita järjestävistä itsehallintoalueista.

Hallitusohjelmassa on linjattu, että sote-ratkaisu tehdään kuntaa suurempien itsehallintoalueiden pohjalle. Hallitusohjelman mukaan alueita on yhteensä enintään 19. Alueiden tarkkaa määrää tai aluejakoja ei kuitenkaan vielä tiedetä.

- Julkisuudessa on esitetty hyvin erilaisia lukuja. Alueiden määräksi on arvioitu pienimmillään neljää ja enimmillään yhdeksäätoista. Lopullinen luku on varmasti jossain tällä välillä, totesi tilaisuudessa puhunut Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Tarja Myllärinen.

Tänään pidetyssä Keski-Suomen kuntien tapaamisessa oltiin yhtä mieltä siitä, että Keski-Suomi on yksi tulevista sote-alueista. Tätä puoltaa muun muassa laaja ja edelleen kasvava väestöpohja sekä maakunnassa tehty laaja yhteistyö sote-uudistuksen valmistelussa.

Maakunnallista valmistelua jatketaan kuntien yhteisen työvaliokunnan johdolla

Kuntien puheenvuoroissa korostui, että keskeinen tehtävä on varmistaa Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden toiminnallisen integraation jatkovalmistelu. Tässä tärkeänä toimijana on Keski-Suomen SOTE 2020 -hanke, joka on juuri käynnistänyt konkreettisten uusien toimintamallien testaamisen eri puolilla Keski-Suomea. Puheenvuoroissa esitettiin toive myös siitä, että uudet toimintamallit nivottaisiin yhä tiiviimmin Keski-Suomeen rakentuvan uuden sairaalan ympärille.

Vaikka virallisen jatkovalmistelun aikataulua ja askelmerkkejä on vaikea vielä tässä vaiheessa linjata, ei valmistelu Keski-Suomessa pysähtyä. Tilaisuudessa sovittiin, että jatkovalmistelua vie eteenpäin Keski-Suomen kuntien nimeämä yhteinen työvaliokunta, jonka puheenjohtajana toimii Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Työvaliokuntaa ohjeistettiin mm. siten, että vaikka hallinnollista mallia ei varsinaisesti voida lähteä valmistelemaan ennen alueiden määrän ja kokoonpanon varmistumista, voidaan eri vaihtoehtoja kuitenkin arvioida jo työvaliokunnan toimesta. Työstämistä jatketaan työvaliokunnan valmistelun pohjalta Keski-Suomen kuntien yhteisessä tapaamisessa, kun lain valmistelu etenee ja alueiden määrä tarkentuu.

Työvaliokunnan kokoonpano

Työvaliokunta nimettiin jo Keski-Suomen kuntien yhteistyökokouksessa 27.1.2015 väliaikaisella mandaatilla. Valiokunnan toimintakautta jatkettiin tänään. Työvaliokunnan jäsenet ovat:

- Pohjoinen Keski-Suomi: Äänekosken vs. kaupunginjohtaja Matti Tuononen, Karstulan kunnanjohtaja Eino Nissinen ja Viitasaaren kaupunginjohtaja Janne Kinnunen
- Keskinen Keski-Suomi: Laukaan kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä, Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen ja Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto
- Läntinen Keski-Suomi: Keuruun kaupungin perusturvajohtaja Riitta Vanhanen
- Sairaanhoitopiiri: johtaja Juha Kinnunen ja hallintopäällikkö Seija Saarelainen
- Kehittämisjohtaja Silja Ässämäki
- Jyväskylän kaupunginlakimies Tiina Mikkola, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin lakimies Risto Salmi ja Saarijärven talous- ja hankintajohtaja Mirja Niemi

Tänään pidetyn kuntakokouksen kutsui koolle Jyväskylän kaupunki. Tilaisuudessa oli läsnä kaikkien Keski-Suomen kuntien päättäjiä ja virkamiehiä, sekä sairaanhoitopiirin ja maakuntahallituksen edustajat.

Lisätietoja tilaisuudesta:
Tilaisuuden puheenjohtajana toiminut Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta Mäkinen, p. 044 284 8504
Tilaisuuden avannut Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 014 266 1501
Jyväskylän kaupungin kehittämisjohtaja Silja Ässämäki, p. 050 568 5831

9.6.2015Emmi Hyvönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje