Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Nuorten ääni kuuluviin omassa mediassa

Nuorten ääni kuuluviin omassa mediassa

Viidettätoista vuottaan toimiva verkkojulkaisu Painovirhe on nuorten ja nuorten aikuisten oma kanava mielipiteille ja ajatuksille. Vakavamman pohdinnan ohella Painovirheessä julkaistaan juttua viihteestä ja kulttuurista. Toiminnassa mukana olevat nuoret vastaavat sisällöstä ja toteutuksesta itse, mutta taustalla auttaa yhteistyökumppanina Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut verkkojulkaisun mahdollistajana.

Vuonna 1999 Jyväskylän kaupungin nuorisoasiainkeskuksen (nykyisin nuorisopalvelut) aloittama harrastustoiminta sai alkunsa nuorille teetetystä kyselystä, jossa nuoret kertoivat oman verkkolehden olevan paras tapa vaikuttaa asioihinsa. Toiminta on huomattu myös valtakunnan tasolla, sillä Painovirhe oli ehdolla opetusministeriön Demokratiapalkinnon saajaksi vuonna 2012.

Neuvoja, tukea ja itsensä ilmaisua

Vastaavanlaisia mediatoimituksia on myös muualla Suomessa. Toiminta on osa nuorten tieto- ja neuvontatyötä. Nuorten tieto- ja neuvontatyö on nuorten henkilökohtaista ohjausta, neuvontaa ja tukemista. Nuorille tiedottamisessa hyödynnetään monipuolisesti eri kanavia ja menetelmiä, kuten yhteisöllistä mediaa ja nuorten vertaisryhmiä.

Vajaan kymmenen hengen ydinryhmään kuuluu tällä hetkellä nuoria ja nuoria aikuisia Jyväskylästä. Lisäksi Muuramessa kokoontuu oma mediatoimitus. Painovirheen päätoimittaja on 18-vuotias Julie Heikkilä.

–Painovirhe on antanut mahdollisuuksia osallistua vaikkapa kulttuuritapahtumiin ja kannustanut kokeilemaan uusia asioita. Mutta toiminnassa on myös mahtavaa tutustua erilaisiin ihmisiin ja saada kavereita, Julie painottaa.

Julie kertoo tyypillisen Painovirheen toimittajan olevan innovatiivinen nuori, joka haluaa olla monessa mukana. Innovatiivisuus onkin tarpeen: nuoret ideoivat ja toteuttavat lehden sisällön nuorisonohjaajan avulla. Myös päätoimittaja on yksi nuorista. Nuorisopalvelujen henkilöstö ei puutu sisältöön eikä sensuroi tai muokkaa artikkeleita.

–Painovirhe on todella tärkeä nuoren itseilmaisun kanava, Julie muistuttaa lopuksi.

Painovirhe löytyy verkosta osoitteesta www.painovirhe.fi

Teksti: Esa Linna

3.8.2015Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje