Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kesätyöt käynnistyivät Jyväskylässä

Kesätyöt käynnistyivät Jyväskylässä

Jyväskylän kaupungin tarjoaman kesätyöpaikan sai tänä kesänä yhteensä 261 hakijaa ja työt alkoivat suurimmalla osalla maanantaina 1.6. Noin puolet kesätyöntekijöistä on nuoria, perusopetuksen päättäviä 9. luokkalaisia tai toisen asteen ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Nuorille kesätyöntekijöille maksetaan palkkaa työmarkkinajärjestöjen yhteisen Tutustu työelämään ja tienaa – suosituksen mukaisesti kahden viikon pestistä 335 euroa. Palkan lisäksi nuorille karttuu työkokemusta ja oppia erilaisista tehtävistä ja työpaikoista.

–Määräaikaan mennessä saimme yhteensä 4242 hakemusta, joista nuoria vuosina 1998 ja 1999 -syntyneitä hakijoita oli vajaa kolmasosa, kertoo rekrytointipäällikkö Sari Ropponen Jyväskylän kaupungilta.

Hakijoiden ja kesätyöpaikkojen määrät olivat suurin piirtein aikaisempien vuosien mukaiset.

–On hienoa, että pystymme tarjoamaan kesätyöpaikkoja eri-ikäisille ja eri koulutustasoilla opiskeleville nuorille. Noin puolet tehtävistä on suunnattu jo hieman varttuneemmille eri alojen opiskelijoille tehtävien kelpoisuusehdot huomioiden, toteaa Sari Ropponen.

Nuoremmille ikäryhmille ensimmäinen kesätyöpaikka

Nuorisopalvelujen koordinoimana kesätyöpaikan sai 142 nuorta, joista 120 valittiin kahden viikon pesteihin arvalla.

–Arvonta on osoittautunut tasapuoliseksi valintamenetelmäksi kaikkein nuorimpien hakijoiden kesken, kun hakijoita on runsaasti enemmän kuin tarjolla olevia paikkoja, toteaa kesätyönohjaaja Jake Salin nuorisopalveluista. Myöskään kohderyhmän ikäisiltä nuorilta ei voi vielä odottaa alaan liittyvää koulutusta tai työkokemusta.

Suurimmalle osalle nuorista tuleva kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään. Ennen kesätyön alkamista nuoret ovat osallistuneet info-tilaisuuksiin, joissa nuoria on perehdytetty tulevaan kesätyöhön, työelämän yleisiin käytänteisiin sekä kesätyön käytännön asioihin. Kesätyönohjaaja toimii kesätyöntekijöiden tukihenkilönä, vierailee työpaikoilla sekä kerää kokemukset työpestin päätyttyä.

–Nuorilta kerätään palautetta kesätyön mielekkyydestä, riittävyydestä sekä yleisistä kokemuksista työpaikoilta, myös työpaikoilta pyydetään palautetta. Kerätyt kokemukset huomioidaan seuraavan kesän suunnittelussa, kertoo Jake Salin.

Arvottujen paikkojen lisäksi 22 nuorta valittiin kokeiluluonteisesti toteutetulla kohdennetulla haulla kesätöihin hyvän hakemuksen ja haastattelun perusteella.

–Näin myös nuorimmat hakijat saavat tärkeää kokemusta haastattelutilanteesta. Hyvän hakemuksen merkitystä ei voi myöskään koskaan liikaa korostaa, kertoo Sari Ropponen.

Työpaikoilta on saatu positiivista palautetta

Nuorten työpaikat sijaitsevat eri puolilla Jyväskylää; päivähoidossa, liikuntapaikoilla, kirjastolla sekä vanhus- ja vammaispalveluissa. Työtehtävät vaihtelevat lasten kanssa leikkimisestä, liikuntapaikkojen hoitamiseen ja avustaviin tehtäviin sekä vanhusten ulkoiluttamiseen. Jokainen hakija on voinut esittää toiveen kesätyön sisällöstä.

–Työpaikkojen jaossa huomioitiin nuorten omat toiveet työn sisällöstä, työpaikan sijainnista ja kesätyön ajankohdasta, kertoo Jake Salin.

Luhtisen palvelutalo Palokassa on toiminut usean vuoden ajan nuorten kesätyöntekijöiden työpaikkana. Tänäkin kesänä Luhtisen asukkaat pääsevät muun muassa ulkoilemaan ja askartelemaan viiden nuoren avustamana.

–Nuoret ovat tervetulleita kesätyöntekijöitä Luhtisessa. Ovat asukkaille virkistävää seuraa ja tuovat tullessaan raikkaan tuulahduksen ulkopuolelta, kertoo sairaanhoitaja Ulla Ylikotila Luhtisen palvelutalolta.

Ulkoilemaan päästään joka päivä. Sadepäivinä askarrellaan ja puuhastellaan yhdessä sisällä.

Lisätietoja:
kesätyönohjaaja Jake Salin, nuorisopalvelut, p. 014 266 0950
rekrytointipäällikkö Sari Ropponen, henkilöstöpalvelut, p. 014 266 5013
sairaanhoitaja Ulla Ylikotila, Luhtisen palvelutalo, p. 014 266 3956

2.6.2015Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje