Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Maankäyttömaksun alentamisen toivotaan lisäävän täydennysrakentamista Jyväskylän keskustassa

Maankäyttömaksun alentamisen toivotaan lisäävän täydennysrakentamista Jyväskylän keskustassa

Jyväskylän kaupunkirakennelautakunnan päätettäväksi tuodaan tiistaina 2.6.2015 esitys, jonka mukaan ruutukaavakeskustan alueella tulee kokeiluluontoisesti käyttöön kevennetty maankäyttösopimusmenettely. Tämän kokeilun toivotaan johtavan useiden täydennysrakentamishankkeiden käynnistymiseen ruutukaavan alueella.

Keskustan rakennushankkeiden lisääminen on yksi tämän vuoden alussa käynnistetyn keskustan kehittämishankkeen tärkeimpiä tavoitteita. Asumisen lisääntyminen keskustassa tuo mukanaan lisää vireyttä ja elämää keskustaan sekä uusia käyttäjiä vahvistamaan keskustan palveluja.

Maankäyttösopimus laaditaan yksityisen maanomistajan ja kaupungin välillä, kun asemakaavaa muutetaan. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan asemakaavoitettavan alueen maanomistajalla on velvollisuus osallistua yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin. Kustannuksiin osallistumisesta sovitaan erikseen tapauskohtaisesti tilanne ja edellytykset huomioon ottaen.

Jyväskylän keskustassa maankäyttösopimusmaksu määräytyy yleensä arvonnousuun perustuen ja sen suuruudeksi on käytännön myötä vakiintunut noin puolet arvonnoususta.

Ensi tiistaina kokoontuvalle kaupunkirakennelautakunnalle esitetään, että arvonnoususta perittäisiin ruutukaavakeskustan alueella 25–35 prosenttia niissä tapauksissa, joissa välitön kaupungille syntyvä yhdyskuntarakentamisen tarve on vähäinen.

Maksun lopullinen suuruus määräytyisi tapauskohtaisesti neuvottelun tuloksena huomioon ottaen esimerkiksi pysäköintiratkaisut, yhteisjärjestelyt ja suojeluvelvoitteet.

Olemassa olevien seinien sisällä tapahtuvasta lisärakentamisesta – kuten ullakon tai kellarin käyttötarkoituksen muuttamisesta – ei esityksen mukaan perittäisi maankäyttösopimusmaksua lainkaan. Kokeilu koskisi vuoden 2017 loppuun mennessä ruutukaavakeskustassa käynnistettäviä asemakaavamuutoksia sekä liike- että asuntorakentamisen osalta.


Lisätietoja:
- keskustan kehittäminen: hankejohtaja Anne Sandelin, p. 014 266 5051, anne.sandelin[at]jkl.fi
- keskustan täydennysrakentaminen, maankäyttösopimukset: maankäyttöinsinööri Piia Sipinen, p. 014 266 7692, piia.sipinen[at]jkl.fi
- keskustan täydennysrakentaminen, asemakaavat: kaavoitusarkkitehti Paula Julin, p. 014 266 7706, paula.julin[at]jkl.fi
- kokouksen esityslista

28.5.2015Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje