Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Matkalla maan keskipisteeseen: Naoji Ishiyama Tapperien Juholassa, Kirsi Tapper ja Nora Tapper Keuruun museossa

Matkalla maan keskipisteeseen: Naoji Ishiyama Tapperien Juholassa, Kirsi Tapper ja Nora Tapper Keuruun museossa

Jules Vernen kuuluisassa tieteiskirjassa tunkeudutaan tiedon tuolle puolen, jännittävään ja salaperäiseen tuntemattomaan – mahdollisuuksien rajoille. Kutsumme sinut mukaan matkalle keskisuomalaisen nykytaiteen monimuotoiseen maailmaan. Saarijärven Juholassa on esillä Naoji Ishiyaman ja Keuruun museossa Kirsi Tapperin sekä Nora Tapperin teoksia.

Tänä vuonna Jyväskylän taiteilijaseura täyttää 70, Saarijärven taiteilijaseura Siena 30 ja Äänekosken taiteilijaseura 40 vuotta. Keuruun taiteilijaseura juhlii viisikymppisiään heti perään 2016.

Keskisuomalaisen kuvataiteen juhlavuonna Jyväskylän taiteilijaseura, Jyväskylän taidemuseo, Keuruun museo ja Saarijärven museo järjestävät yhteisvoimin neljä Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyä, joissa on esillä keskisuomalaista nykytaidetta 20 kuvataiteilijalta. Kiinnostavan näyttelykokonaisuuden on kuratoinut taidehistorioitsija Teija Isohauta ja kuvataiteilija Samuli Heimonen.

Luvassa on monenlaisia matkoja. Ensimmäinen niistä suuntautuu Naoji Ishiyaman sekä Kirsi Tapperin ja Nora Tapperin taideteosten äärelle Saarijärvelle ja Keuruulle. Matkalla maan keskipisteeseen jatkuu syksyllä Saarijärven museossa ja Jyväskylän taidemuseossa. Jan Ijäs, Kati Immonen, Kapa (Martti Kapanen), Jyrki Markkanen, Mika Natri, Anna Ruth, Henna Vainio ja Sirpa Varis esittäytyvät Saarijärven museossa 23.9.–29.11.2015. Tuomo Blomqvistin, Marjatta Holman, Arja Karppinen-Rekolan, Kalle Leinon, Päivi Meriläisen, Tiina Pyykkisen, Kyllikki Rämäsen sekä taiteilijapari Kimmo Schroderuksen ja Noora Schroderuksen teoksia on esillä Jyväskylän taidemuseossa 2.10.2015–10.1.2016.


Näyttelytiedote

Naoji Ishiyama – No Name

Galleria Jarska, Juhola 13.6.–16.8.2015
Ryöppäläntie 59, 43130 Tarvaala, Saarijärvi
la–su klo 12–16
3,5 / 2,5 €

Japanilaisen Naoji Ishiyaman (s. 1965) koti on ollut 11 vuotta Jyväskylässä. Hän on rantautunut hyvin Suomeen, sillä pitää täällä vallitsevasta rauhallisesta elämäntavasta. Luonnosta hän on löytänyt kiinnostavia aiheita.

Naoji Ishiyaman mieluisin tekniikka on grafiikka. Galleria Jarskassa esillä olevat teokset kuvaavat teknistä prosessia, jonka kuivaneulatekniikkaa käyttävä graafikko käy läpi valmistaessaan lopullista teosta. Piirtäminen on Ishiyamalle muodon ymmärtämistä. Ymmärrettyään kohteensa muodon ja tunnelman hän voi pohtia omia reaktioitaan ja sitä, miten hän haluaa kohteensa nähdä. Isojen vedosten mallina on ollut luonnosta löytynyt keppi ja kukka. − Yritän näyttää, mitä näemme pienten arkisten asioiden kautta.

Galleria Jarska, Juhola: Taiteilijaveljekset, kuvanveistäjä Kain, lavastaja Yrjö sekä kirjailijat Harri ja Marko (Marko Tapio) Tapper, viettivät Juholan tilalla lapsuutensa ja nuoruutensa. Sotien jälkeen rakennettua päärakennusta ympäröi vehreä luonto. Rakennuksen yläkerrassa ovat veljesten vaatimattomat huoneet alkuperäisine kalusteineen, joista osa on Kainin tekemiä. Menneen maalaiselämän ankaruuden keskellä entiseen navettaan rakennetussa Galleria Jarskassa esillä olevien teosten herkkyys korostuu entisestään.

Kirsi Tapper ja Nora Tapper

Keuruun museo 12.6.–20.9.2015
Kangasmannilantie 4, 42700 Keuruu
12.6.–15.8. päivittäin klo 11–16 (juhannuspäivänä suljettu)
17.8.–31.8. ma–pe klo 11–16
1.9. alkaen ti–to klo 11–15
3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Kirsi Tapper on syntynyt Uuraisilla 1959. Hän asuu ja työskentelee Jyväskylässä, mutta kesät hän viettää Saarijärven Juholassa Tapperien sukutilalla. Maaseudun ja luonnon kunnioitus kulkee punaisena lankana hänen tuotannossaan. Aiheet hän löytää tavallisesta elämänmenosta, jota siivittävät huumori ja arkiviisaus. 2000-luvulla Tapper on tullut tunnetuksi hevosveistoksistaan. Puukko on hänen työvälineensä ja veistostensa materiaalina hän käyttää puuta. Hänen vitriineihin tekemänsä teokset voi nähdä jonkinlaisina asetelmina, näyttämöinä, kohtauksina – tai pysähdyskuvina, kuten näyttelyn kuraattori Teija Isohauta kirjoittaa.

Helsingissä asuva kuvanveistäjä Nora Tapper on syntynyt 1961 Konginkankaalla. Hän opiskeli arkkitehtuuria 1980-luvulla ja valmistui kuvanveistäjäksi Suomen Kuvataideakatemiasta 1993. – Joku kirjoittaa muistojaan, joku maalaa, piirtää, minä rakennan muistoistani veistoksia. Haluan kertoa, että ympäröivällä tilalla on merkitystä, ympäristöään kannattaa tarkkailla, hän sanoo. Pienissä veistoksissa hän veistää puuta, suuret teokset ovat enemmän sahatavaraa ja pinta on monesti käsittelemätön. Nora Tapperin tilaa käsittelevät veistokset perustuvat usein erilaisiin kokemuksiin ja tunnelmiin tiloista sekä lapsuusmuistoihin.

Puunveisto Keski-Suomessa: Perinne kantaa sukupolvien taakse, sillä puu on ollut helposti saatavilla oleva materiaali. Puu onkin jättänyt tuntunsa suomalaiseen sielunmaisemaan. Hannes Autereen (1888 –1967) kätevyys ja muototaju perustuivat saarijärveläiseen perinteiseen kansan veistotaitoon. Kain Tapper (1930–2004) loi muotokielen, jossa suomalainen luonnontunne yhdistyi täysin uudenlaiseen ilmaisuun.


Matkalla maan keskipisteeseen -verkkosivu


Lisätietoja:
Kari Kotilainen, museonjohtaja, Saarijärven museo, puh. 044 459 8292, kari.kotilainen(at)saarijarvi.fi
Ritva Pulkkinen, museonjohtaja, Keuruun museo, puh. 040 965 5567, ritva.pulkkinen(at)keuruu.fi
Leena Lokka, Matkalla maan keskipisteeseen -projektin vetäjä, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0527, leena.lokka(at)jkl.fi

25.5.2015Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje