Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kesälampaat saapuivat Jyväskylään

Kesälampaat saapuivat Jyväskylään

Yksi kesän tulon varma merkki eli kesälampaat saapuivat tiistaina 19.5. Kuokkalan lammashakoihin laiduntamaan. Hellyttävät, asuinalueiden lähellä laiduntavat eläimet kiinnostavat ja tuottavat palautteiden perusteella kosolti hyvää mieltä.

Jyväskylän kesälampaat ovat lainassa petäjävetiseltä Piesalan tilalta. Lampitien tuntumaan asettuu laiduntamaan kaksi lammaskatrasta, joissa on yhteensä 30 lammasta. Kaksi 15 lampaan laumaa sijoittuu Survo-Korpelaan ja Samulinniemeen. Kotimaisemiinsa eläimet palaavat elokuun puolivälin tietämillä, jonka jälkeen niille on odotettavissa iloisia perhetapahtumia.


Saa käydä moikkaamassa – mutta vain aidan takaa

Laitumet on aidattu verkkoaidoin ja kaupunki huolehtii lampaiden päivittäisestä hoidosta ja valvonnasta. Laitumia on kunnostettu kevään aikana. Laitumille on asetettu pieniä katoksia lampaiden juomaveden ja suolakivien suojaksi. Eläimet itse eivät katoksia kaipaa, vaan ne hakeutuvat suojaa tarvitessaan puiden alle.

Lampaat eivät häiriinny aidan takana olevista ihmisistä, mutta aitausten sisälle eivät saa mennä muut kuin lampaiden hoitajat. Lampaat ovat melko arkoja, joten aitausten lähistöllä olisi sekä kaksi- että nelijalkaisten kulkijoiden hyvä käyttäytyä rauhallisesti ja meluamatta.

Kaupungin ylläpitämien laidunten lisäksi kaupunki on vuokrannut Pitkäruohon laitumen yksityiselle lampurille. Tavoitteena palauttaa laidunalue alkuperäisen kaltaiseksi rantaniityksi lintujen oleskelua ja pesimistä varten. Pitkäruohojen lampaista vastaa alueen vuokrannut lampuri, joten niiden ilmaantuminen poikkeaa Piesalan tilan lampaiden aikatauluista.


Vesakontorjunta ja maisemanhoito päätyönä

Lampaiden kesäpestit alkoivat Jyväskylässä vuonna 2004, kun kaupunki kokeili laidunnusta vesakoitumassa olevilla peltoalueilla. Lampaista on ollut laajalti hyviä kokemuksia muun muassa kulttuurimaisemien hoitajina. Pusikoitumista ja rumia ryteikköjä on saatu mukavasti vähenemään, kun syötäväksi kelpaava aluskasvillisuus on laidunalueilta popsittu parempiin suihin.

Myös kasvilajistojen on havaittu monipuolistuvan. Lampaiden syödessä valikoiden niittyjen päälajeja, heiniä ja vesakkoa, saavat hentokasvuisemmat ja lampaiden suussa pahanmakuisemmat niittykasvit kuten niittyleinikki ja muut ketokukat riittävästi elintilaa kukkiakseen kauniisti. Näyttäisi myös siltä, että lampaat pistelevät parempiin suihinsa jo Jyväskylässäkin riesaksi asti levinneitä jättipalsameja, sillä niitä ei juurikaan esiinny laidunalueilla, vaikka laidunten vieressä niitä kasvaa runsaasti.

Tarkempaa tietoa lampaiden laiduntamisesta Jyväskylän kaupungin internetsivuilta www.jyvaskyla.fi/puistot/laitumet.

Lisätiedot: ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo, p. 014 2665151, tarja.ylitalo (at) jkl.fi

19.5.2015Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje