Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän torin kehittäminen jatkuu

Jyväskylän torin kehittäminen jatkuu

Jyväskyläläisten mielipiteitä ja toiveita torista on kartoitettu. Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikön yhdessä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoiden kanssa toteuttamassa Jyväskylän toriin liittyvässä kuluttajatutkimuksessa oli mukana 1137 vastaajaa.

Toritutkimuksen kysymykset käsittelivät kuluttajien aikaisempaa toriasiointia sekä toriin liittyviä toiveita ja mielipiteitä. Kysely toteutettiin 20.4.–3.5. Verkkovastaamisen lisäksi vastaaminen oli mahdollista myös kirjallisesti pääkirjaston aulassa ja Jyväskylä-infossa.

Tuotteen paikallisuus osoittautui eniten ostopäätökseen vaikuttavaksi tekijäksi. Vastaajien mukaan torilla asioidaan useimmiten perheenjäsenen tai sukulaisen kanssa. Vastaajien tyytyväisyys toriin oli keskimäärin 2,9 asteikolla 1–7. Tori sai vastaajilta yleisarvosanan tyydyttävä.

Vastaajien mukaan torilla saisi asioimaan useammin keskeisempi sijainti, laajempi valikoima ja miellyttävämpi ympäristö. Tärkeimpinä myyntituotteina pidettiin marjoja, vihanneksia sekä kahvilatuotteita. Kuitenkin vastaajien mukaan heidän viimeisin marjojen ostopaikkansa oli market tai parkkipaikkojen marjojen myyntipiste.

Torin kehittämisen konkreettisiksi ideoiksi nousivat torin aukioloaikojen pidentäminen ja lyhytaikaisten myyntipaikkojen lisääminen. Useat vastaajat ehdottivat tehokkaampaa toritoiminnan markkinointia ja panostamista nykyistä monipuolisempaan myyntitarjontaan.

Asema-aukio ja Aren aukio työpajakäsittelyssä lauantaina 16.5.

Asema-aukio ja Aren aukio olivat vastaajien suosikkipaikkoja väliaikaiseksi torisijainniksi. Vastaajien omina ehdotuksina toripaikaksi kannatusta saivat Lutakko ja satama. Torin sijaintipaikkaa ehdotettaessa painotettiin sen sopivuutta muuhun kaupunkirakenteeseen.

Vastauksissa eniten kannatusta saaneita toripaikkoja, Asema-aukiota ja Aren aukiota ideoidaan eteenpäin kaupunkityöpajassa. Työpajan vetäjinä toimivat Uusi kaupunki kollektiivin nuoret arkkitehdit, joiden kanssa ideoidaan myös nykyisen toriaukion monipuolisempaa käyttöä ja Kauppakadun pihakatuosuutta.

Kaikille avoin Uusi Jyväskylä -arkkitehtuuripaja pidetään Yläkaupungin Yön yhteydessä lauantaina 16.5. kello 12.00–18.00. Paikkana on entinen Tiimarin liiketila osoitteessa Kauppakatu 15. Uusi kaupunki kollektiivi esittelee työpajan tuloksia kaupunkitapahtumassa torilla lauantaina 6.6.

Toritutkimuksen ja työpajan tulokset koostetaan raporttiin, jota käytetään tausta-aineistona torin ja Kauppakadun pihakadun jatkosuunnittelussa ja -kehittämisessä.


Lisätietoja:
- projektipäällikkö Pirkko Flinkman, p. 050 568 7846, pirkko.flinkman[at]jkl.fi
- http://www.jyvaskyla.fi/kaupunkikeskusta
- tutkimusraportti: tästä linkistä
- työpajan materiaalit ja suunnitelmat: http://uusi-kaupunki.fi/

12.5.2015Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje