Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jälkkärissä puuhaillaan yhdessä koulupäivän jälkeen

Jälkkärissä puuhaillaan yhdessä koulupäivän jälkeen

Jälkkäri on ohjattua aamu- ja iltapäivätoimintaa, jota järjestetään Jyväskylässä alakouluilla arkipäivisin pääsääntöisesti kello 12.00–17.00 välisenä aikana. Mukaan voivat ilmoittautua 1. ja 2. luokan oppilaat sekä erityisen tuen päätöksen saaneiden 1. – 5. -luokkalaiset. Jyväskylän kaupunki vastaa Jälkkäri-toiminnan koordinoinnista, arvioinnista ja valvonnasta. Toiminta tuotetaan yhteistyössä järjestöjen, yhdistysten, seurakunnan ja yksityisen yrittäjän kanssa. Vaativaa erityistä tukea tarvitseville kehitysvammaisille ja autistisille koululaisille aamu- ja iltapäivätoimintaa tarjotaan Vertti-ryhmissä. Kesä-Jälkkärit tarjoavat kesäkuussa koululaisille loma-ajan toimintaa.

Jälkkäriin haetaan ensimmäiselle luokan ilmoittautumisen yhteydessä tammi-helmikuussa. Jälkkäri-paikkoja voi tiedustella myös kesken lukuvuoden suoraan toimipisteistä. Kesä-Jälkkäriin haetaan erillisellä haulla. Toiminta on maksullista ja maksut vahvistetaan lukuvuosittain.

–Jyväskylässä Jälkkäri-paikka on järjestynyt kaikille hakijoille, kertoo toimintaa koordinoiva Tella Vuolle-Oranen Jyväskylän perusopetuspalveluista.

Luonetjärven koulun Jälkkärissä viihdytään

–Luonetjärven Jälkkärin jokaista päivää rytmittää ulkoilu, välipala ja läksykerho. Muuten iltapäivä on varattu vapaalle leikille ja askartelulle, kuvaa vastuuohjaaja Anu Lassuri.

Jälkkärissä leikit, askarteleminen, pelailu tai vaikka majojen rakentaminen tehdään yhdessä. Lisäaktiviteetteja Luonetjärvellä tarjoavat muun muassa Jälkkärin omat liikunta- ja kokkikerhot.

Jälkkäri sijaitsee Luonetjärven koulun yhteydessä, samassa pihapiirissä.
–Tänne on helppo ja turvallinen tulla koulupäivän jälkeen, Anu Lassuri toteaa.

Luonetjärven Jälkkärin 1. luokkalaiset Kerttu Raeniemi ja Julius Raittila viihtyvät Jälkkärissä.

–Tulen tänne koulupäivän jälkeen, ettei tarvitse olla yksin kotona, kun äiti on vielä töissä, Kerttu toteaa.

Juliuksen mielestä parasta Jälkkärissä on, kun leikitään ja pelataan pallopelejä kavereiden kanssa, ollaan ulkona, syödään välipalaa ja tehdään puutöitä.

Koululaisen turvallinen iltapäivä ammattitaitoisten ohjaajien valvovien silmien alla on myös vanhempien mieleen.

–Haimme Jälkkäri-paikkaa, koska halusimme Juliukselle turvallisen paikan, jossa viettää aikaa koulupäivän jälkeen. Jälkkärissä saa leikkiä kavereiden kanssa, ulkoilla, askarrella ja touhuta kaikkea muuta mukavaa, luettelee Juliuksen äiti, Viivi Raittila.

Kotien, Jälkkärin ja koulun yhteinen kasvatustyö

Jyväskylässä Jälkkäriä on järjestetty vuodesta 1998 alkaen. Valtakunnallisesti lakisääteistä toiminnasta tuli vuonna 2004.

–Toiminnan aloitusvaiheessa mukana oli 240 lasta. Vuosien aikana jälkkäriläisten määrä on kasvanut 1400 lapseen ja toiminnasta on tullut lainsäädännön myötä pysyvä palvelu, sanoo Tella Vuolle-Oranen.

Jälkkärin toiminta on muuttunut tavoitteelliseksi ja suunnitelmalliseksi ja on tänä päivänä kiinteä osa kodin ja koulun yhteistä kasvatustyötä. Toimintaa arvioidaan vuosittain valtakunnallisesti ja paikallisesti.

-Toimintapisteet sijaitsevat koulujen yhteydessä, henkilökunta on ammattitaitoista ja lukuvuosittainen toimintasuunnitelma tarjoaa monipuolista ohjattua toimintaa. Lasten yksilölliset tarpeet ja kiinnostukset huomioidaan myös, Tella Vuolle-Oranen luettelee.

Toiminnassa kiinnitetään huomiota leikkiin, luovaan toimintaa ja myönteisiin elämyksiin ryhmässä. Liikunnallista ohjelmaa on joka päivä. Ohjatun toiminnan lisäksi lapsille jää aikaa myös omaehtoiseen leikkimiseen. Jälkkärissä tarjotaan välipala ja tehdään myös läksyt.

Lisätietoja Jälkkäristä, maksuista ja toimintaan hakemisesta löytyy tästä.

Teksti: Minna Hakkarainen
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

27.4.2015Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje