Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Valtakunnallinen tunnustuspalkinto Jyväskylän kaupunginkirjaston musiikkiosastonjohtaja Kyösti Mäkelälle

Valtakunnallinen tunnustuspalkinto Jyväskylän kaupunginkirjaston musiikkiosastonjohtaja Kyösti Mäkelälle

Suomen kirjastoseura on myöntänyt Jyväskylän kaupunginkirjaston musiikkiosastonjohtaja Kyösti Mäkelälle Mikko Mäkelä -palkinnon hänen pitkään kestäneestä valtakunnallisesta työstään suomalaisen musiikkikirjastotyön kehittämiseksi. Palkinto luovutetaan Tampereella perjantaina 24.4.2015.

Kyösti Mäkelän merkitys musiikkikirjastotoiminnan kehittymiseen Suomessa on ollut merkittävä. Yli kolme vuosikymmentä kestäneellä määrätietoisella ja aktiivisella työllä hän ohjannut toiminnan suuntaa ja vaikuttanut musiikkitoiminnan juurtumiseen osaksi suomalaisten yleisten kirjastojen peruspalvelua. Musiikin asema kirjastoissa on muuttunut marginaalista osaksi perustoimintaa ja se on saanut sille kuuluvan merkityksen.

Kyösti Mäkelän panos erityisesti musiikin asiasanoittamiseen ja musiikin luettelointiohjeisiin on ollut keskeinen. Yhteistyössä kollegoiden kanssa hän on toimittanut mm. alan keskeiset perusteokset kuten Musiikin asiasanasto, Musiikin luokitus ja indeksointi sekä Musiikin luettelointi ja sisällönkuvailu –oppaat.

Mäkelä on toiminut valtakunnallisen musiikin luetteloinnin ja sisällönkuvailun kehittämisryhmän Luumun jäsenenä yli 20 vuoden ajan. Hän on myös Kansalliskirjaston MusaMelindan (metatietovarannon musiikkiryhmän) jäsen.

Kyösti Mäkelä on myös jakanut osaamistaan valtakunnallisesti. Hän työskenteli Keski-Suomen läänin kirjastojen musiikkikirjastotoiminnan aluekouluttajana viidentoista vuoden ajan ja on toiminut pitkään Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen hallituksen jäsenenä ja Suomen kirjastoseuran musiikkityöryhmän jäsenenä.

Musiikkiosastolla vahva jalansija Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunginkirjastossa musiikkikirjastotoiminta alkoi 50 vuotta sitten. Mäkelä on vetänyt osastoa vuodesta 1981 lähtien. Eläkkeelle hän jää elokuussa.

– Jyväskylän kaupunginkirjaston musiikkikokoelma on valtakunnallisesti merkittävä ja musiikkiosastolla on kaupungissa vahva asema. Tästä suuri kiitos kuuluu Kyöstille, Jyväskylän kaupunginkirjaston kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma toteaa.

-------------------------------------------------------------

Kirjastoseuran tunnustuspalkinnot on nimetty kirjallisuuspiireissä ja kirjastoalalla aktiivisesti vaikuttaneen tamperelaisen Mikko Mäkelän sekä Kirjastoseuran pitkäaikaisen toiminnanjohtajan Hilkka M. Kaupin mukaan. Seuran tutkimus- ja palkintorahastosta jaetaan ehdotusten perusteella vuosittain Mikko Mäkelä -palkinto, jonka voi saada tunnustuksena kirjastoalalla tehdystä pitkäaikaisesta tai muuten ansiokkaasta käytännön työstä, joka usein jää huomaamatta.

Lisätietoja:

Kyösti Mäkelä, osastonjohtaja, Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-suomen maakuntakirjasto, p. 050 449 1510
Kristiina Kontiainen, toimistopäällikkö, Suomen kirjastoseura, p. 044 748 1801
Seija Laitinen-Kuisma, kirjastotoimenjohtaja, Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-suomen maakuntakirjasto, p. 014 266 4093

24.4.2015Paula Ukkonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje