Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinto Company Uusi Maailmalle

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinto Company Uusi Maailmalle

Jyväskylän kulttuuri- ja liikuntalautakunta päätti kokouksessaan 25.3. myöntää vuoden 2015 kulttuuripalkinnon jyväskyläläiselle progesirkusryhmä Company Uusi Maailmalle.

Company Uusi Maailma (entinen Circus Uusi Maailma) on tehnyt muutaman vuoden aikana nopean nousun yhdeksi Suomen eturivin esittävän taiteen toimijaksi nykysirkuksen kentällä. Ryhmän toiminta alkoi vuonna 2006 ja kantavana voimana on alusta saakka ollut Seija Hakkarainen, joka toimii CUM:n taiteellisena johtajana, ohjaajana ja vastaavana tuottajana.

Rohkea ja kokeileva muoto ja tyyli ovat olennaisia lähtökohtia Company Uuden Maailman esityksissä ja ryhmä haastaa jokaisessa produktiossa itsensä ja osaamisensa rikkoen taiteellisia rajoja ja pyrkien ulos omalta mukavuusalueeltaan. CUM:n teoksissa nykysirkus kohtaa progressiivisen sirkusajattelun ja fyysisen teatterin ja esityksissä kokeillaan avarakatseisesti ja poikkitaiteellisesti eri taiteen ja liikkumisen aloja, kuten kuvataidetta, parkouria ja sanataidetta.

Company Uusi Maailman teoksissa akrobatia, tanssi, musiikki, sanaton teatteri, valot ja varjot muodostavat tarkkaan rytmitetyn kokonaisuuden. Myös elävä musiikki ja muusikoiden monipuolinen käyttö on CUM:n ominta ilmaisua. Ryhmän ohjelmistoon on kuulunut yli 70 teosta: näyttämöteoksia, lyhytesityksiä, elokuva, performansseja ja draamallisia konsertteja sekä sisä- että ulkotiloissa. Kokopitkiä näyttämöteoksia ovat mm. KUUMU (2007), Seuraava Maailma (2008-2009), Bass&Pole (2010), Globally Wanted (2011-) ja Kerrostalo (2012).

Esityksiä sekä Suomessa että ulkomailla

Company Uusi Maailman paikallinen merkittävyys ja kansallinen sekä kansainvälinen näkyvyys ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Kotimaan lisäksi CUM:n esitystoiminta suuntautuu yhä enemmän ulkomaille. Ryhmä on esiintynyt mm. Venäjällä, Ruotsissa ja Saksassa. Maaliskuun alussa CUM oli esiintymässä Globally Wanted -produktiolla Lontoossa Jackson’s Lane -teatterissa. Company Uusi Maailmalla on ollut kansainvälinen agentuuri viime syksystä alkaen.

Produktiossaan Rajatila CUM aloitti yhteistyön Kankaan alueen toimijoiden kanssa vuonna 2013 ottamalla kulttuurikäyttöön entisen paperitehtaan pergamenttihallin. Toiminta Kankaalla on jatkunut sen jälkeen elokuvahankkeella. Surrealistinen epäsirkuselokuva Maailma X kuvattiin tehtaan uumenissa viime vuoden aikana ja elokuva valmistuu huhtikuun lopussa.

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinto, jonka suuruus on 5 000 euroa, luovutetaan Company Uusi Maailmalle maanantaina 4.5. Maailma X -elokuvan kutsuvierasnäytöksessä.

Lisätietoa Company Uusi Maailmasta http://uusimaailma.org/

Haastattelusta kulttuuripalkinnon saajien kanssa voi sopia Seija Hakkaraisen kanssa, yhteystiedot alla.

Lisätietoja:
Company Uusi Maailma
Seija Hakkarainen
p. 050 562 0476
seija(at)uusimaailma.org

Jyväskylän kaupunki / kulttuuri- ja liikuntapalvelut
kulttuurijohtaja Mari Aholainen (tavoitettavissa 23.–24.4.)
p. 014 266 4040
mari.aholainen(at)jkl.fi

23.4.2015Pirjo Piispanen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje