Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Maija Kumpulainen-Sokka ja Väinö Rusanen muistelevat 1950- ja 1960-lukujen taide-elämää Hannu Castrénin kanssa

Maija Kumpulainen-Sokka ja Väinö Rusanen muistelevat 1950- ja 1960-lukujen taide-elämää Hannu Castrénin kanssa

Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin -näyttelyn kuvataiteilijat Väinö Rusanen ja Maija Kumpulainen-Sokka Jyväskylän ovat tavattavissa Jyväskylän taidemuseon teehetkessä perjantaina 17.4. klo 16.30–17.30, haastattelijana keskisuomalaisen kuvataiteen asintuntija Hannu Castrén.


Maija Kumpulainen-Sokka, His Masters Jazz, 1968. Maalaus on hyvä esimerkki taiteilijan alkukauden tuotannosta.

Teehetki on rento tapaaminen taiteilijoiden kanssa lämpimän teekupposen äärellä. Vieraat kertovat itsestään, tekemisestään ja teoksistaan omalla persoonallisella äänellään, vastaavat haastattelijan sekä yleisön kysymyksiin ja osallistuvat syntyvään keskusteluun. Vapaa pääsy.

Maija Kumpulainen-Sokka (1943–)

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi jämsänkoskelainen Maija Kumpulainen-Sokka suuntasi matkalaukkuineen Itävaltaan, missä hänet hyväksyttiin kuuden muun opiskelijan kanssa maalausluokalle Wienin taideakatemiaan. Suomeen Kumpulainen-Sokka palasi 1968. Helsinkiläisessä galleriassa hänen akatemiassa tekemänsä lopputyömaalaukset aiheuttivat kriitikoissa hämmennystä, sillä niiden tyyliä ei kyetty kategorisoimaan. Hannu Castrén määrittelee teokset kirjassaan feminiiniseksi pop-taiteeksi. Vähitellen Kumpulainen-Sokka siirtyi grafiikkaan. Hän sanoo olevansa luonnonihmettelijä ja -ihailija.

Väinö Rusanen (1928–)

Saarijärveläinen maalaistalon poika Väinö Rusanen on opiskellut Suomen Taideakatemian koulussa yhdessä saarijärveläisen taiteilijaystävänsä Frans Toikkasen kanssa 1950-luvun lopulla. Taiteen ja maanviljelyn yhteensovittaminen aiheutti hänelle päänvaivaa. Ongelma ratkesi taiteen hyväksi vuonna 1969, kun laki maatalouden ylituotannon leikkaamisesta tuli voimaan. Pitkän uran aikana hänen tavaramerkeikseen on muodostunut Ilmaisuvoimainen värienkäyttö sekä saarijärveläisen maiseman ja ihmisjoukkojen kuvaus.

24.5. saakka

Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin. Keskisuomalaista kuvataidetta 1947–1973.
Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23
avoinna ti–su klo 11–18
6 / 3 / 0 €. Perjantaisin vapaa pääsy.

Ohjelmaa:
Yleisöopastus pe 24.4. klo 16.30–17.30
Teehetki taiderestauroija Kirsi Nousiaisen kanssa lauantaina 16.5. klo 16.30–17.30.

http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/nayttelyt/ehtiihan_sinne_pariisiin_myohemminkin

Lisätietoja:
Leena Lokka, Jyväskylän taidemuseo, puh 050 542 0527, leena.lokka(a)jkl.fi

16.4.2015Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje