Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Johanna Ketolan Laakso L447 Jyväskylän taidemuseossa

Johanna Ketolan Laakso L447 Jyväskylän taidemuseossa

Kuvataiteilija ja valokuvaaja Johanna Ketola asuu osin Berliinissä, osin Jämsässä. Viime talvena hän toteutti yhdessä jämsäläisten kanssa videoteoksen, joka on saanut nimensä teollisesti valmistetusta maalista, jonka vihreä sävy kuvastaa valmistajan mukaan laaksoa. Ketola on yleisön tavattavissa teehetkessä lauantaina 18.4. klo 14–15.

Johanna Ketola kertoo Laakso L447:n syntyneen kahden toisiaan pakenevan kokemuksen ristivedosta. Maaseudulla vietettyjen vuosien aikana hän on toisaalta haltioitunut metsistä ja hiljaisuudesta, mutta toisaalta länsimainen kulutuskulttuuri sekä pilaantuva ympäristö ovat muuttuneet hänelle todellisimmiksi kaupungin hälyn puuttuessa ympäriltä.

17.4.–24.5.2015
Johanna Ketola
Laakso L447
Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleria
Kauppakatu 23
avoinna ti–su klo 11–18
vapaa pääsy
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Avajaiset torstaina 16.4.2015 klo 17–18.30 sähköinen kutsu
Tiedotustilaisuus viestimien edustajille perjantaina 17.4. klo 12–13
Teehetki Johanna Ketolan kanssa lauantaina 18.4. klo 14–15


Näyttelytiedote

Laakso L447 on teoskokonaisuus, joka muodostuu kaksiosaisesta videoteoksesta, valokuvista ja veistoksellisista elementeistä.

Teoskokonaisuudessa pyrin tarkastelemaan inhimillistä luontosuhdetta 2000-luvulla, erityisesti nykyaikaisten, kulutustuotteina myytävien luonnon representaatioiden kautta. Työskentelyprosessin innoittajina ovat olleet semiotiikka, globaali kulutuskulttuuri ja sen laajalle leviävä halpatuotanto, metsäluonto sekä haikurunot ja niiden tapa kuvailla maailmaa.

Yhtä lailla kun teoksia tehdessäni olen haltioitunut asuinympäristöni erityisistä luonnonkohteista, kuvastavat teoksen elementit myös elinaikanani vahvistunutta, lähes kauhunomaista aistimusta haitallisia aineita sisältävän sekä hajoamattoman materian kiihtyvästä levittäytymisestä eri muodoissa kaikkialle – erityisesti globalisaation, massiiviset mittasuhteet saaneen kulutuskulttuurin sekä hyödyntavoitteluun pohjaavan arvomaailman kasvavan vallan myötä.

Teoksessa haen täsmällistä, mutta samalla runollista ja kuvallista tulkintaa edellä kuvailluista aiheista. Laakso L447 on paikka, jossa luonnollinen, luonnoton ja niiden välimuodot sekoittuvat. Esteettisen luontokokemuksen ja toisaalta ympäristöjen kiihtyvän muuttumisen lisäksi sen yhdeksi aiheeksi nousee kulttuuriluonto – inhimilliset luontotulkinnat, ihmisen luontoon jättämät jäljet ja toisaalta kysymys luonnon määritelmästä. Luonto näyttäytyy paikkana, jonka päälle, sisään tai ympärille on tunkeutunut vieras, Fremdkörper – yhtäältä vierauden, mutta myös toimijuuden rajat ovat hämärtyneet.

Teoksen pyrkimyksenä on levollisen, mutta vieraantuneen ja semioottisesti jännittyneen aistikokemuksen kautta puhutella katsojaa. Kyse ei ole fantasiasta, vaan todellisuuden erittelemisestä, jäsentämisestä ja järjestämisestä uuden, sisäisesti koherentin kuvallisen maailman luomiseksi.

Näyttelyn videoteoksen äänimaailman on toteuttanut musiikintekijä Petri Alanko, joka vaikuttaa mm. Talmud Beach -yhtyeessä.

Kiitos kaikille teoksessa mukana olleille ja tukijoille: Petri Alanko, Aimo Enroos, Irma Ekman, Kaisa Ekosaari, Piia Heinävaara ja Vitja-koira, Matti Harju, Minna Harju, Hanneli Hiiri, Minna Kaukonen, Vuokko Lehtonen, Tuula Merisalo, Jenni Nieminen, Arto Niiranen, Sari Pylsy, Anni Roivas, Kimmo Sarastenpää, Marjaana Seelbach, Minna Taipalus, Heikki Toivonen ja Eevaliisa Veijanen sekä Jämsän seudun luonnonystävät, Erätukku, Retkitukku, Rautia Jämsä, Tarvikekeskus Jämsä, Börjes Kotimäki ja Aramara Ratsastus.


Laakso L447 -videoteos on kutsuteos, joka on toteutettu osana Taiteen edistämiskeskuksen Keski-Suomen toimipisteen vuonna 2014 toteuttamia hankkeita. Taidemajakka-hankkeen tavoitteena on julkisen tilan elävöittäminen yhteisötaiteen keinoin ja teosten toteuttaminen erityisesti pienille paikkakunnille ja maakuntiin. Tavoitteena on myös parantaa taiteilijoiden toimeentulo- ja työskentelyedellytyksiä sekä tuoda esiin julkisten taidehankintojen merkitys kaupunkikuvassa. Mediataide kartalle -hankkeen tavoitteena on parantaa mediataiteen saavutettavuutta ja mediataiteilijoiden työskentelymahdollisuuksia Suomessa. Hanketta toteutti vuonna 2014 Taiteen edistämiskeskus läänintaiteilijatyönä.

Jyväskylän taidemuseon näyttelyä on tukenut myös Taiteen edistämiskeskuksen mediataiteen jaosto ja Keski-Suomen taidetoimikunta.


Johanna Ketola on kuvataiteilija, joka on valmistunut sekä valokuvaajaksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 2003 että kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2013. Ketola työskentelee valokuva-, video- ja installaatiotaiteen parissa.


Lisätietoja
Leena Lokka, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0527, leena.lokka(a)jkl.fi

9.4.2015Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje