Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kaupungin Kipinästä tulta toimeentulotukiasiakkaiden kulttuuri- ja liikuntaharrastukseen

Jyväskylän kaupungin Kipinästä tulta toimeentulotukiasiakkaiden kulttuuri- ja liikuntaharrastukseen

Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalvelut tarjoaa uutena etuna jyväskyläläisille toimeentulotukiasiakkaille mahdollisuuksia osallistua joihinkin kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluihin maksutta tai alennetulla maksulla. Helmikuussa aloitettu kokeilu sai nimekseen Kipinä ja täyteen liekkiin sen toivotaan lehahtavan ensi syksynä uuden luku- ja toimintakauden alkaessa. Kipinä-edun saa esittämällä toimeentulotukipäätöksen ja kuvallisen henkilökortin kurssille ilmoittautuessa tai kassalla maksaessa. Kokeilun toivotaan saavan tulta alleen ja laajenevan myös muihin palveluihin.

Kokeilu sai alkunsa jo useita vuosia kyteneestä Aktiivipassi-valtuustoaloitteesta. Turussa on käytössä pitkälti samoilla periaatteilla Kimmoke-ranneke ja Espoossa pilotoidaan Kaikukortti-kulttuuripassia. Kuluvan kevään ja ensi syksyn kokemusten perusteella tullaan näkemään, ottaako Jyväskylässä kokeiltavana oleva Kipinä tulta ja löytyisikö edun piiriin myös muita, mahdollisesti myös yksityisiä palveluja.

Kipinä-etuja tarjoavat nyt kokeilun alkuvaiheessa kansalaisopisto, museot, kaupunginteatteri, Jyväskylä Sinfonia sekä liikuntapalvelut. Kansalaisopistossa Kipinää on tarjottu maksuttomina kurssipaikkoina, museoissa vapaana sisäänpääsynä, kaupunginteatterissa viimetippalippuina ja Jyväskylä Sinfoniassa vapaalla pääsyllä kenraaliharjoituksiin. Liikuntapalveluillakin on valikoimassa jo joitakin maksuttomia palveluja.

Kipinä Jyväskylän kaupunginteatterissa

Jyväskylän kaupunginteatterissa Kipinä tarkoittaa samaa kuin Viimetippalippu. Se on opiskelijoille, työttömille ja toimeentulotuen piirissä oleville tarkoitettu lippuetu, joka on voimassa Jyväskylän kaupunginteatterin esityksissä aina silloin, kun niissä on tilaa. Puhenäytelmään viimetippalippu maksaa tällä hetkellä 6 euroa ja musikaaliin 12 euroa. Viimetippaliput ovat lunastettavissa tuntia ennen esitysten alkua lippumyymälästä. Edun piirissä olevien tulee kyetä todistamaan lippumyymälässä statuksensa (opiskelija, työtön, toimeentulotuettu). Kätevin tapa saada tietoa edusta on tykätä Viimetipalla teatteriin -sivusta facebookissa: https://www.facebook.com/viimetipallateatteriin.

Kipinä Jyväskylän kansalaisopistossa

Joillekin Jyväskylän kansalaisopiston kursseille jää vapaita opiskelijapaikkoja, joita voidaan nyt Kipinä-kokeilun myötä tarjota maksutta toimeentulotuen piirissä oleville. Vapaita kurssipaikkoja voi tiedustellaan kansalaisopiston neuvonnasta aikaisintaan kurssin alkamispäivänä. Maksuttomuus koskee Jyväskylässä järjestettäviä yleissivistäviä, vähintään yhden lukukauden kestäviä kursseja muun muassa liikunnassa, tanssissa, kielissä, musiikissa, kuvataiteissa ja kädentaidoissa. Maksuttomuus koskee vain varsinaista kurssimaksua, ei esim. materiaali- tai tutkintomaksua. Seuraavat edun piirissä olevat kurssit pyörähtävät käyntiin syyskauden alkaessa.

Kipinä Jyväskylä Sinfoniassa

Jyväskylä Sinfonia tarjoaa toimeentulotuen piirissä oleville mahdollisuuden osallistua julkisiin kenraaliharjoituksiin Jyväskylän teatteritalossa klo 10. Lisätietoja julkisista kenraaliharjoituksista saa Sinfonian nettisivuilta http://www.jyvaskylasinfonia.fi/. Tänä keväänä julkisia kenraaliharjoituksia on vielä kerran, keskiviikkona 22.4. Kenraaliharjoitukseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan saapua paikalle ajoissa. Kenraaliharjoituksen kokonaiskesto on noin kolme tuntia, mutta paikalta voi poistua myös reilun tunnin kuluttua tauon alkaessa. Varsinaisiin konsertteihin toimeentulotukiasiakkaat ovat oikeutettuja työttömien lipun hinnalla, joka on 12 euroa.

Kipinä Jyväskylän museoissa

Museot ovat avoinna ti–su klo 11–18. Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät museoihin aina maksutta ja lisäksi museoihin on perjantaisin kaikille ilmainen sisäänpääsy. Galleria Ratamoon on vapaa sisäänpääsy myös ti–su klo 11–18, Toivolan Vanhalla Pihalla sijaitseviin Käsityöläismuseoihin ma–pe 11–16 ja lauantaisin klo 10–15.

Kipinä Jyväskylän liikuntapalveluissa

Tällä hetkellä Kipinä-etu on voimassa liikuntapalvelujen työttömille suunnatuissa, maksuttomissa Vire-liikuntaryhmissä sekä maksuttomassa liikuntaneuvonnassa. Wire-ryhmät koontuvat Kilpajäähallin tanssisalissa, Kuokkalan Graniitissa ja AaltoAlvarilla. Lisätietoja Wire-ryhmistä osoitteesta http://www.jyvaskyla.fi/liikunta/ohjattu_liikunta/aikuiset/wire. Maksuttomalla liikuntaneuvontakäynneillä on mahdollisuus keskustella liikunnan yhteydestä oman terveyden ylläpitämiseen, saada tukea liikunnan aloittamiseen ja oman lajin löytämiseen sekä tietoa monista liikuntamahdollisuuksista ja –paikoista. Lisätietoja liikuntaneuvonnasta osoitteesta http://www.jyvaskyla.fi/liikunta/ohjattu_liikunta/liikuntaneuvonta.

Täyteen liekkiin syksyllä 2015

Kokeilu käynnistyi helmikuussa kesken toimintavuoden. Alkuun Kipinä-eduista on tiedotettu lähinnä sosiaalityöntekijöiden kautta suoraan toimeentulotukiasiakkaille. Syksyn 2015 toiminnan alkaessa etuun oikeuttavat palvelut nostetaan esiin palvelujen omassa tiedotuksessa. Kokeilun jatkosta vuodelle 2016 päätetään saatujen kokemusten perusteella ensi syksyn kuluessa.

Lisätietoja Kipinä-kokeilusta:
- Jyväskylän kansalaisopiston rehtori Sini Louhivuori, p. 014 266 4087
- Johtava sosiaalityöntekijä, aikuissosiaalityö ja kuntouttavat palvelut, Hilkka Saarela p. 014 266 3395.

9.4.2015Antti Laukkarinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje