Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Vehkalammen jalkapallohallissa energiaa säästävä LED-valaistus ensimmäisenä Pohjoismaissa

Vehkalammen jalkapallohallissa energiaa säästävä LED-valaistus ensimmäisenä Pohjoismaissa

Helmikuussa käyttöön otetun Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen Vehkalammen jalkapallohalli, eli lyhyemmin Vehkahalli, on Pohjoismaiden ensimmäinen ledein valaistu ylipainehalli. Valaistus kuluttaa noin 73 prosenttia vähemmän energiaa kuin vastaavan hallin perinteinen monimetallivalaistus.

Valon kaupunki Jyväskylä uusien valaistusratkaisujen eturintamassa

– Jyväskylä Valon kaupunkina on luonteva kohde uusille ja innovatiivisille valaistustavoille, jota Vehkahallin LED-valaistus edustaa. Samalla voidaan tukea suomalaista valaisinvalmistusta ja saimme uuteen halliin mahdollisimman energiatehokkaan ja hyvän valaistuksen. Hankkeessa on valaistuksen osalta vain positiivia asioita, kommentoi kaupungin valaistuskoordinaattori Annukka Larsen.

– Valaisimet ovat suomalaisen Easy LED Oy:n valmistamia. Easy LED -valaisimet suunnitellaan ja valmistetaan Salossa ja niillä on avainlipputunnus sekä Design from Finland -merkintä. Valaistus hallissa on erittäin tasainen ja valoa on keskimäärin 330 luksia eli varmasti riittävästi. Esimerkiksi ulkokentillä otteluihin vaaditaan keskimäärin 200 luksia, kertoo Jon Backman Easy LED Oy:stä.

Tarjolla vielä vuoroja päiväkäyttäjille

Vehkalammen hallin rahoitus hoidetaan pääosin neljän pääkäyttäjäseuran vuokratuloilla. Pääkäyttäjinä ovat ns. ankkuriseurat eli JJK, Palokan Riento, Komeetat ja JyPk. Vehkahallissa on tällä hetkellä varattuja käyttötunteja noin 55 tuntia viikossa. Vapaita vuoroja hallissa on tarjolla lähinnä päiväsaikaan kello 8-16.00. Illat ja viikonloput on varattu pääasiassa ankkuriseuroille. Jäljellä olevat vuorot annetaan varausjärjestyksessä muille seuroille ja yksityishenkilöille. Vuoromaksu on ankkuriseuroilta 160 €/h ja muilta 200 €/h.

Vuoroja voi tiedustella liikuntapalvelujen varausyksiköstä sähköpostilla osoitteesta liikunta.varaukset[at]jkl.fi tai puhelimitse numerosta 014 266 4255. Vehkahallin ajankohtainen varaustilanne on nähtävissä osoitteessa https://etimmi.jyvaskyla.fi

Helmikuussa käyttöönotetun Vehkahallin rakentamiskustannukset pysyvät ennakkotietojen mukaan suunnitellulla tasolla. Lautakunnan päätöksen mukainen hallin urakkasumma oli 920 000 euroa. Viimeiset laskut ovat vielä kierrossa, mutta näyttää, että kustannusarvio pitää melko tarkasti. Hallin rahoitus on järjestetty kymmenen vuoden leasing-sopimuksella.

Hallin käyttökulujen arvioitiin olevan hankesuunnitelmavaiheessa noin 65 000 euroa vuodessa. Tämä summa tarkentuu myös nyt, kun kustannukset käytöstä ja kunnossapidosta karttuu ensimmäisen vuoden mittaan. Hallin vuotuiset menot katetaan seurojen maksamilla käyttömaksuilla. Hankkeeseen on saatu Suomen Palloliiton kertaluontoinen 50 000 euron avustus vuonna 2014. Leasing-kauden päätyttyä kaupungin on mahdollista lunastaa halli 120 000 euron lunastusarvolla.

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut, Markku Kautto p. 014 266 4314, markku.kautto[at]jkl.fi
INMECO Oy rakennuskonsultit, Pasi Korhonen p. 0400 643 892, pasi.korhonen[at]inmeco.fi
Valon kaupunki –hankkeen koordinaattori Annukka Larsen p. 040 7404 717 annukka.larsen[at]jkl.fi

30.3.2015Anna-Leena Sahindal

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje