Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän Jälkkäreissä juhlitaan perjantaina 20.3.

Jyväskylän Jälkkäreissä juhlitaan perjantaina 20.3.

Jyväskylässä on perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkäriä järjestetty vuodesta 1998 alkaen. Valtakunnallisesti lakisääteistä toiminnasta tuli vuonna 2004. Kaikissa Jälkkäreissä juhlitaan toiminnan lakisääteisyyden 10-vuotista taivalta perjantaina 20.3.

Avaruusaiheisen juhlan ohjelma vaihtelee toimintapisteittäin ja jokainen ryhmä on ideoinut juhlansa itse. Jälkkärin 10-vuotiseen juhlapäivään ovat myös lasten perheenjäsenet tervetulleita. Avaruusaiheinen teema näkyy Jälkkäreissä koko maaliskuun ajan.

Kymmenessä vuodessa jälkkäriläisten määrä on kasvanut yli 1000 lapsella

Jyväskylässä Jälkkärin aloitusvaiheessa vuonna 1998 mukana oli 240 lasta. Vuosien aikana jälkkäriläisten määrä on kasvanut 1400 lapseen ja toiminnasta on tullut lainsäädännön myötä pysyvä palvelu. Jyväskylässä Jälkkäri-paikka on järjestetty kaikille paikkaa hakeneille.

–Kuluneiden 10 vuoden aikana toiminta on muuttunut tavoitteelliseksi ja suunnitelmalliseksi ja on tänä päivänä kiinteä osa kodin ja koulun yhteistä kasvatustyötä, kertoo koordinaattori Tella Vuolle-Oranen Jyväskylän perusopetuksesta.

Toimintapisteet sijaitsevat koulujen yhteydessä, henkilökunta on ammattitaitoista ja lukuvuosittainen toimintasuunnitelma tarjoaa monipuolista ohjattua toimintaa. Toiminnassa kiinnitetään huomiota leikkiin, luovaan toimintaa ja myönteisiin elämyksiin ryhmässä sekä huomioidaan lasten yksilölliset tarpeet ja kiinnostukset. Jälkkärissä tarjotaan välipala ja tehdään myös läksyt.

Vuoden 2013 alusta perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoimintaan on Jälkkärin ohella kuulunut myös vaativaa erityistä tukea tarvitsevien koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta, Vertti (kehitysvammaiset ja autistit). Jyväskylässä Vertti-ryhmiä on yhdeksällä koululla.

Jyväskylän arviointitulokset maan keskiarvoa paremmat

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoimintaa arvioidaan vuosittain. Opetushallituksen toteuttama kysely on tärkeä osa toiminnan kehittämistä. Valtakunnallisesti vuoden 2014 toiminta sai lasten huoltajilta yleisarvosanaksi 8,45. Jyväskyläläisten perheiden toiminnalle antama arvosana on 8,77. Jyväskylästä kyselyyn vastasi 828 huoltajaa.

Jyväskyläläisten huoltajien tyytyväisyys Jälkkäri-toiminnan järjestämiseen on lisääntynyt vuodesta 2013 pääsääntöisesti kaikilla osa-alueilla. Hyväksi koetaan, että Jälkkärit sijaitsevat kouluilla. Tilat koetaan turvallisina, samoin siirtyminen koulupäivän jälkeen Jälkkäriin. Toiminnassa hyväksi koetaan päivittäinen ulkoilu ja liikunta-aktiviteetit sekä myös ohjaajien työskentely. Erittäin tärkeänä huoltajat kokevat, että lapsi viihtyy toiminnassa ja että lapsella on turvallinen paikka vanhempien työpäivän aikana.

Huoltajien oma tietoisuus aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteista koettiin heikoksi. Huoltajilla ei ollut myöskään tiedossa, miten voisivat osallistua Jälkkäri-toiminnan suunnitteluun.

-Huomioimme arviointikyselyn tuloksia ensi syksyn toiminnan suunnittelussa. Huoltajien tietoisuuden lisääminen sekä perheiden osallistuminen ja lasten osallisuuden vahvistaminen ovat ilman muuta tulevan lukuvuoden teemoja, lupaa Tella Vuolle-Oranen.

Lisätietoja:
koordinaattori Tella Vuolle-Oranen, perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkäri, p. 014 266 4036

18.3.2015Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje