Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Avoin liitto ensi-iltaan Jyväskylän kaupunginteatterissa

Avoin liitto ensi-iltaan Jyväskylän kaupunginteatterissa

Kipakka komedia Avoin liitto nähdään ensi-illassa Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä lauantaina 21.3. Esityksen ohjaa Iiristiina Varilo ja pariskuntana nähdään Anneli Karppinen ja Joni Leponiemi.

Mitä tapahtuu kun avoimessa liitossa molemmat puolisot saavat huseerata kuten haluavat. Aluksi oikeutta hyödynsi mies, mutta yhteisestä sopimuksesta molemmat saavat pedata ja maata kuten tahtovat. Liitto voi kohtalaisen hyvin siihen saakka kunnes miehen vuoro on maistaa omaa lääkettään. Kipeydestään huolimatta tapahtumien myllerrys saa myös naurettavia piirteitä. – On kiinnostava kysymys, kestääkö parisuhde molemminpuolisen vapauden. Monet liitot kestävät kyllä syrjähypyt, jos petetty on uskollinen ja sietää tilannetta itsensä kustannuksella. Tällöin suhde ei kuitenkaan ole tasa-arvoinen eli todellinen avoin liitto. Onko sellainen ylipäänsä mahdollinen? Rakkaitaan on vaikea jakaa, ohjaaja Iiristiina Varilo pohtii.

Iiristiina Varilo ohjaa toistamiseen Jyväskylän kaupunginteatterissa

Ohjaaja Iiristiina Varilo on tamperelainen freelancerohjaaja ja dramaturgi. Hän on valmistunut ohjaajaksi Teatterikorkeakoulun ohjauksen ja dramaturgian laitokselta 2003. Hän on työskennellyt mm. Rovaniemen teatterissa, Kemin kaupunginteatterissa sekä Q-teatterissa. Hänen edellinen ohjauksensa Jyväskylän kaupunginteatterissa oli 2011 ensi-iltansa saanut Parhaissakin perheissä.

Aviopari Dario Fo ja Franca Rame oli myös työpari

Dario Fo (s. 1926) on italialainen näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja ja näyttelijä, jolle myönnettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto vuonna 1997. Fon tunnetuimpia näytelmiä ovat Mysteerio Buffo (1969) ja Ei makseta, ei makseta (1974). Franca Rame (1928–2013) oli italialainen näyttelijä ja naisasia-aktiivi. Franca Rame syntyi teatterisukuun, jossa on näytelty 1600-luvulta saakka. Rame valittiin Italian senaattiin vuonna 2006 Italia dei Valori -puolueesta. Dario Fo ja Franca Rame solmivat avioliiton vuonna 1954. Fo sai vaimostaan samanmielisen ja innostuneen työkumppanin. Pariskunnan intohimoinen työtoveruus näytelmiä kirjoittaen, näytellen ja useita teatteriryhmiä perustaen kesti yli 60 vuoden ajan. Italialaisella tunteella ja temperamentilla he kävivät käsiksi kaikkiin aiheisiinsa; niin Italian yhteiskunnan epäkohtiin kuin miehen ja naisen herkullisen mutkikkaisiin suhteisiinkin. Avoin liitto-näytelmä kantaesitys oli 1985 Jyväskylän kaupunginteatterissa.

Avoin liitto, käsikirjoitus Dario Fo ja Franca Rame, ohjaus ja sovitus Iiristiina Varilo (vier.), lavastus Karmo Mende, puvut Tuovi Räisänen, äänet Mika Filpus ja valot Asko Konttinen. Aviovaimona nähdään Anneli Karppinen ja aviomiehenä Joni Leponiemi.

lisätietoja
ohjaaja Iiristiina Varilo, p. 050 526 0176
teatterinjohtaja Kari Arffman, p. 040 703 4735
markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi, p. 014 266 4183, 040 556 9810
tiedottaja Sirkka Helke, p. 014 266 4174, 0503407293
http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/naytelmat/ohjelmisto/avoinliitto

Valokuvia: http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/media/kuvapankki#avoinliitto

16.3.2015Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje