Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän päiviä vietetään 19.-22.3.

Jyväskylän päiviä vietetään 19.-22.3.

Maaliskuista Jyväskylän syntymäpäiväviikkoa on juhlittu vuodesta 1979 lähtien ja tänä vuonna synttärikimaraa vietetään torstaista sunnuntaihin 19.-22.3. Jyväskylä täyttää 178 vuotta ja sen kunniaksi kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan monipuolisesta ohjelmatarjonnasta, mukana on mm. konsertteja, teatteriesityksiä, avointen ovien tapahtumia ja yleisökierroksia sekä myös herkullisia synttäritarjoiluja.

Tutustumisia, opastuksia ja tarjoiluja

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjauksen jälkeen tiloihin on järjestetty suosittuja yleisökierroksia. Jyväskylän päivillä onkin taas mainio tilaisuus tutustua Kaupungintalon historiaan, nykypäivään ja taideteoksiin Jyväskylän matkailuoppaiden ja kulttuuriluotsien opastamilla yleisökierroksilla, joita järjestetään perjantaina ja lauantaina. Perjantai-iltapäivänä on myös mahdollista tutustua opastetusti Heiskan taiteilijakotiin ja Suomen käsityön museossa esillä olevaan Solmussa-näyttelyyn.

Torstaina Nuorten aikuisten palvelukeskus J-Nappi järjestää avoimet ovet uusissa tiloissaan Ailakinkadulla kaikille J-Napin toiminnasta kiinnostuneille kaupunkilaisille. Tarjolla on kahvia, mehua ja pientä makeaa. Samana iltana on Kortepohjan kirjastossa mahdollista saada mielenkiintoisia lukuvinkkejä, kun kirjaston henkilökunta esittelee Jyväskylä-aiheista kirjallisuutta, dekkareita ja uutuuskirjoja.

Jo perinteeksi muodostunut Tietotalon ravintolan syntymäpäivämenu tarjoaa runsaan buffetlounaan perjantaina. Monikulttuurikeskus Gloriassa juhlitaan iranilaista uutta vuotta torstaina musiikki- ja tanssiesitysten sekä iranilaisen kasviskeiton, kahvin, teen ja leivonnaisen kera ja seuraavana päivänä ovat vuorossa Mataran synttärit, joissa on luvassa ”tähtien” esityksiä, lava on kaikille avoin! Lisäksi Mataran toimijat tarjoavat toinen toistaan hienompia kakkuja kahvin kanssa nauttivaksi. Jyväskylän kaupungin kakkukahvit kaikille päiväkeskusten ja pitkäaikaishoidon asiakkaille ovat myös perinteiseen tapaan mukana ohjelmassa ja kahvittelun lomassa asiakkaat pääsevät nauttimaan konserteista ja tanssiesityksistä.

Kulttuurielämyksiä moneen makuun

Yhtenä synttäriviikon kohokohtana nähdään Jyväskylän taidemuseossa lauantai-iltana ’Tupa ryskyi, parret paukkui’ -esitys, jossa leikitellään Suomen kansan roisilla menneisyydellä. Eero Enqvistin, Pinja Hahtolan ja muusikko Petra Lampisen punat poskille kohottava esitys on K18 ja se koottu kalevalaisista kansanrunoista, jotka ovat jääneet pölyttymään arkistoihin "epäsiveellisyytensä" vuoksi. Tämä aiemmin sensuroitu materiaali on kerätty Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoista.

3-10 -vuotiaille suunnattu ’Aapelus - Aakkosmatka suomen kieleen’ on teatteriesitys, joka tutustuttaa lapset erilaisiin tapoihin puhua suomea. Kaarina Helakisan samannimiseen teokseen pohjautuvassa esityksessä lapset viedään mielikuvitusmatkalle kielen ja kirjainten satumaailmaan. Perjantaina Tourujokisalissa järjestettävä esitys sopii sekä suomea toisena kielenä että suomea ja ruotsia äidinkielenään puhuville lapsille.

’Pohjantähden nähden’ on eri-ikäisten esiintyjien toteuttama tanssiteos, joka kertoo elämän eri vaiheista ja elämänkaaren kulusta. Teos on luotu vanhusten omien muistojen ja kokemusten pohjalta. Muistojen, musiikin, nuorten tanssijoiden ja vanhusten kohtaamisista muodostuu koskettava ja tunnelmallinen esitys, joka sopii koko perheelle. Torstai-iltana Huhtasuon seurakuntasalissa toteutettavan esityksen koreografiasta vastaavat Karoliina Lahdenperä ja Emma Valtonen.

Jyväskylän virallisena syntymäpäivänä sunnuntaina 22.3. on Aalto-salissa loppuunmyyty Mimmit-yhtyeen ’Muskari-konsertti’ koko perheelle. Ennen odotettua konserttia on mahdollisuus nauttia iltapäivämehusta ja -kahvista herkullisten itse tehtyjen leivonnaisten kera.

Jyväskylän syntymäpäivän kunniaksi museoihin on vapaa pääsy sunnuntaina 22.3.

Ohjelmisto kokonaisuudessaan ja esitysten lipputiedot löytyvät Jyväskylän päivien nettisivuilta www.jyvaskyla.fi/paivat

Jyväskylän päivät Facebookissa https://fi-fi.facebook.com/events/1535105876756996

Lisätietoja ja kuvia tiedotuskäyttöön:
kulttuurituottaja Riikka Järvinen
Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut
p. 014 266 4043
riikka.jarvinen(at)jkl.fi

11.3.2015Pirjo Piispanen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje