Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Seija Heinänen luennoi to 12.3. otsikolla: Mitä lehdissä kirjoitettiin 1950–1960-lukujen keskisuomalaisesta kuvataide-elämästä?

Seija Heinänen luennoi to 12.3. otsikolla: Mitä lehdissä kirjoitettiin 1950–1960-lukujen keskisuomalaisesta kuvataide-elämästä?

FT Seija Heinänen, taidemuseon tutkija, perehtyi paikalliseen lehtikirjoitteluun tehdessään taustatutkimusta Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin -näyttelyyn. Hän havaitsi, että periferiasta suorastaan ponkaistiin esille, kun taiteilijoiden määrä maaseutukaupungeissa lisääntyi ja näyttelytoiminta vilkastui Suomessa 1950-luvulta lähtien.

Yleisöluento
torstaina 12.3. klo 16.30–18
Seija Heinänen, tutkija, FT
Lehdissä kirjoitettua – keskisuomalaista kuvataide-elämää 1950- ja 1960-luvuilla
vapaa pääsy

Työskentelytiloista sekä varsinkin näyttelytiloista oli Jyväskylässä pulaa, mutta taiteilijat löysivät useita ”luovia ratkaisuja”. Keskisuomalaislähtöistä taidetta esiteltiin myös muualla Suomessa ja osa taitelijoista edusti maata kansainvälisissä näyttelyissä. Toiset taiteilijat kouluttautuivat ammattiinsa, kun taas osa teki taidetta itseoppineina ja sivuelinkeinonaan. Seija Heinänen sukeltaa 1950- ja 1960-lukujen keskisuomalaiseen kuvataide-elämään paikallisen lehtikirjoittelun näkökulmasta.

Kevään asiantuntijaluennot avaavat näkökulmia ajanjakson keskisuomalaiseen kuvataide-elämään

Mitä tapahtui koko Suomen ja erityisesti Keski-Suomen kuvataide-elämässä 1950- ja 1960 -luvuilla? Mistä puhuttiin ja oltiinko Keski-Suomessa ajan hermolla? Abstrakti taide sekä monet sen eri suuntaukset ottivat mittaa toisistaan, mutta myös perinteisestä esittävästä taiteesta ja sen kauneutta, tyyliä ja sommittelua koskevista säännöistä.

Jyväskylän taidemuseon ja kansalaisopiston yhteistyössä tuottama kolmen luennon sarja taustoittaa taidemuseossa 24.5. sakka esillä olevaa Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin -näyttelyä ja teoksia, jotka ovat otos Jyväskylän kaupungin taidekokoelmateoksista 1950- ja 1960-luvuilta.

Ensimmäisellä luennolla 26.2. Markku Valkonen, kuvataidearvostelija, museonjohtaja emeritus, kertoi Suomen taiteen kansainvälistymisestä, eri taidesuuntausten vaikutuksesta, julkisesta taiteesta, taiteen politisoitumisesta sekä kiihkeistä taidekeskusteluista tuoden esiin 1960-luvulla Suomen kuvataide-elämässä vaikuttaneen henkilön näkökulman.

Seuraavalla luennolla 26.3. Hannu Castrén, kuvataidekriitikko, kuvataitelija, pohtii keskisuomalaista kuvataidetta omien muistojensa näkökulmasta. Hän tuntee ja tunsi henkilökohtaisesti useimmat Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin -näyttelyn 26 taiteilijasta.

Näyttelyn tiedot:
Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin
Kuvataidetta Keski-Suomessa 1947–1973
esillä 24.5. saakka
Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
avoinna ti–su klo 11–18
6 / 3 / 0 €, perjantaisin vapaa pääsy

verkkojulkaisu http://ehtiihanpariisiin.keskisuomentaide.fi/

Lisätietoja:
Seija Heinänen, Jyväskylän taidemuseo, puh 0500 542 082, seija.heinanen(a)jkl.fi

6.3.2015Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje