Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kaupunginkirjaston vuosi 2014 – muutosten ja uusien avauksien aikaa

Jyväskylän kaupunginkirjaston vuosi 2014 – muutosten ja uusien avauksien aikaa

Jyväskylän kaupunginkirjaston toimintavuosi 2014 piti sisällään muutoksia ja uusia avauksia. Lainaus kasvoi edellisvuoteen verrattuna 2,2 % ja lainoja kertyi yhteensä 2,8 miljoonaa. Asiakkaita kirjastoissa vieraili 1 143 448, joka tarkoittaa noin 4 700 kävijää jokaista kirjaston aukiolopäivää kohden.

– Lainausmäärä kasvoi, vaikka jouduimme luopumaan huhtikuussa Kuokkalan ja Kypärämäen pienkirjastoista. Kirjastojen vankka suosio kertoo niiden merkityksestä ihmisten arjessa. Kirjastosta haetaan uusia elämyksiä ja inspiraatiota elämään, Jyväskylän kaupunginkirjaston kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma tiivistää.

Erityisen ilahtunut Laitinen-Kuisma on lasten aineiston kasvaneesta lainausmäärästä.

– Lasten lainaus kasvoi aikuisten lainausta enemmän jo toista vuotta peräkkäin. Uskon, että tämä on seurausta kirjastojen tekemästä työstä lasten lukemisen edistämiseksi. Lukudiplomit, satutunnit ja kouluvierailut ovat tuoneet kirjaston palvelut osaksi lasten arkea. Viime vuonna kirjastovierailut otettiin myös osaksi koulujen kulttuuriopintosuunnitelmaa.

Lähikirjastoista suosituin oli syksyllä 2012 avattu Palokan aluekirjasto. Edellisvuoteen verrattuna lainausmäärä kasvoi Palokassa liki 12 % kivuten yli 340 000 lainaan. Myös kirjastoautojen toimintaan vuosi toi uutta vauhtia. Reittiuudistuksissa onnistuttiin ja Jyväskylän läntisillä alueilla liikennöivät kirjastoauto Martti kasvatti lainaustaan peräti 37 %. Kirjastoautot ovat perinteisesti olleet Jyväskylässä suosittuja ja niiden palveluja käytetään paljon. Reittiuudistuksilla tavoiteltiin entistä joustavampaa palvelua.

Luopumista ja uusia avauksia

Kaupungin kirjastoverkkoa arvioinut kirjastoverkkoselvitys 2014–2025 valmistui huhtikuussa.
Selvityksen sisältämiä kirjastoverkon kehittämisen linjoja käsiteltiin kulttuuri- ja liikuntalautakunnassa sekä kaupunginhallituksessa, käsittelyn yhteydessä käytiin myös vilkasta kansalaiskeskustelua. Lautakunnan päätöksen mukaisesti kirjastoverkko rakentuu jatkossa nykyisistä kolmestatoista toimipisteestä sekä kolmesta kirjastoautosta. Lähivuosina tehtävät tilamuutokset merkitsevät kirjastojen käytössä olevien tilojen merkittävää vähenemistä.

Supistuksista huolimatta vuosi toi kirjastolle myös paljon uutta. Jyväskylän, ja samalla koko Keski-Suomen ensimmäinen omatoimikirjasto avattiin Kortepohjassa marraskuussa. Omatoimikirjastossa asiakkaat voivat asioida perinteisten palveluaikojen ulkopuolella.

– Henkilökunnattomat itsepalveluaukioloajat on otettu hyvin vastaan ja tilojen käyttö on ollut vilkasta. On hienoa, että nykyisin Jyväskylässä on kirjasto, joka palvelee myös sunnuntaisin, Laitinen-Kuisma toteaa.

Joulukuussa Keski-Suomen kirjastoverkko laajeni kattamaan kaikki maakunnan kirjastot, kun Joutsa ja Konnevesi liittyvät Keski-kirjastojen yhteiseen tietojärjestelmään. Seudullista yhteistyötä tehdään mm. tietojärjestelmien ja verkkopalveluiden ylläpidossa, koulutuksissa, asiakaspalveluiden yhtenäistämisessä sekä hankinnoissa. Keski-kirjastojen yhteinen sähköisten aikakauslehtien valikoima Zinio hankittiin asiakkaiden käyttöön loppuvuonna 2014.

Tapahtumat vahvistavat rooliaan edelleen

Laitinen-Kuisma muistuttaa, että tiedon välittämisen ja organisoinnin lisäksi kirjastolla on tärkeä rooli myös kohtaamispaikkana ja julkisena kaupunkitilana.

– Maksuttomat, kaikille avoimet tapahtumat ja tilaisuudet ovat olennainen osa kirjaston toimintaa ja houkuttavat väkeä eri ikä- ja ihmisryhmistä. Viime vuoden aikana Jyväskylän kaupunginkirjastossa järjestettiin peräti 342 tapahtumaa, joissa vieraili huimat 12 000 kävijää.

Tapahtumakirjo oli monipuolinen aina pidetyistä lastentapahtumista musiikki-iltoihin ja kirjailijavieraista kirjaston henkilökunnan vetämiin intiimeihin kirjailtoihin. Valtakunnallisesti tunnetuista kasvoista vieraana nähtiin mm. rap-artisti Paleface, joka esiintymisen lisäksi ohjasi rap-lyriikan workshopin nuorille huhtikuussa Palokassa.

Yksittäisten tapahtumien lisäksi toteutettiin kaksi uutta ja yleisön suosion saavuttanutta tapahtumasarjaa: KirjastoLive! –illat pääkirjastolla sekä Kieli, kulttuuri ja kirjallisuus –illat yhteistyössä monikulttuurikeskus Glorian kanssa. Molempia suosittuja tapahtumasarjoja jatketaan myös vuonna 2015.

Lisätiedot:
Seija Laitinen-Kuisma, kirjastotoimenjohtaja, Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-suomen maakuntakirjasto, p. 014 266 4093

6.3.2015Paula Ukkonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje