Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ihmeitätekevä Jumalanäiti Keski-Suomen museossa 7.3.-12.4.2015

IHMEITÄTEKEVÄ JUMALANÄITI
Keski-Suomen museossa 7.3.-12.4. 2015

Kazanin Jumalanäiti, 1800-luku. Kuva: Pekka Helin, Keski-Suomen museoKeski-Suomen museossa on parinkymmenen vuoden ajan järjestetty kevättalvisin, pääsiäisen tienoilla eriaiheisia ikoninäyttelyitä. Tämänvuotinen ikoninäyttely esittelee itäisen kirkkokuntamme rakastetuimpia ja suosituimpia ikoneja, Jumalanäiti-ikoneja. Moniin Jumalanäiti-ikonityyppeihin on liitetty ihmeitä tekevän ikonin epiteetti. Ikonin edessä rukoilevan toteutunut rukous, ihmeellinen parantuminen, viholliselta pelastuminen tai jokin muu jumalallisena koettu ihme on antanut aiheen määritellä Jumalanäiti-ikoni ihmeitätekeväksi ikoniksi. Koska juuri Jumalanäiti ikoneilla on katsottu olevan erityisen suuri suosio, ovat myös niiden välityksellä toteutuneet ihmeet lukuisimpia.

Erityisen tunnettuja ihmeitätekeviä Jumalanäiti-ikoneja ovat Venäjällä Vladimirin, Kasanin ja Tihvinän ja Suomessa Konevitsan ja Valamon Jumalanäiti-ikonit sekä Ortodoksisessa kirkkomuseossa säilytettävä Akatistoksen Jumalanäiti. Moniin Jumalanäiti-ikoneihin liitetyt ihmeet ovat varhaisimmillaan tapahtuneet vuosisatoja sitten, mutta monissa tapauksissa noiden ikonien välityksellä tapahtuu ihmeitä edelleen. Ikonien ihmeitätekevän voiman on uskottu siirtyvän myös toisintoina maalattuihin ikoneihin.

IHMEITÄTEKEVÄ JUMALANÄITI -näyttelyyn on koottu satoja ikoneja Valamon luostarin, Valamon säätiön, Ortodoksisen kirkkomuseon, Uspenskin katedraalin ja lukuisien seurakuntien avulla sekä useista yksityiskokoelmista.

Lisätietoja:
intendentti
Erkki Fredrikson
014 266 4354
erkki.fredrikson(at)jkl.fi

27.2.2015Johanna Puhakka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje