Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän Hippos ainutlaatuinen osaamiskeskittymä - Master Plan esiselvitys valmistunut

Jyväskylän Hippos ainutlaatuinen osaamiskeskittymä - Master Plan esiselvitys valmistunut

Hippos Master Plan -esiselvitys viistokuva, Jyväskylän kaupunki, PES-Arkkitehdit Oy.Jyväskylän Hippos ainutlaatuinen osaamiskeskittymä - monipuolista perusliikuntaa, liikuntatutkimusta ja –kehitystä, kilpaurheilua ja hyvinvointipalveluja

Hippoksen Master Plan 2020 -esiselvitys on valmistunut. Tavoitteena on, että ”Hippoksen alue on kansainvälisesti ja valtakunnallisesti merkittävä monipuolisen perusliikunnan, liikuntatutkimuksen ja –kehityksen, kilpaurheilun ja hyvinvointipalvelujen keskus, niihin liittyvine tukitoimintoineen.”

Tavoitteena on rakentaa ainutlaatuinen osaamiskeskittymä, jossa alueen liikunnan ja hyvinvoinnin tutkimus- ja kehittämistahojen sekä toimijoiden ja alan yritysten välinen yhteistyö tiivistyy ja syntyy myös uusia toimintoja. Jyväskylän jo nyt keskeinen merkitys suomalaisen huippu-urheilun edistämisessä vahvistuu edelleen. Tutkimuskohteena on sekä huippu-urheilu että arkinen hyvinvointi ja suoriutuminen. Seurat ja järjestöt ovat merkittäviä palvelujen käyttäjiä ja sisällöntuottajia Hippoksella jatkossakin.

Kaiken kaikkiaan tavoitteena on saada tulevina vuosina Hippoksen olosuhteet kuntoon, kasvattaa työpaikkojen ja kävijöiden määriä sekä lisätä hyvinvointia. Hippoksen alue on yksi Jyväskylän kaupungin merkittävimmistä kaupunkikehitysalustoista. Hanke on merkittävä myös kaupunkikuvallisesti ja elinkeinopoliittisesti. Jyväskylä on Hippoksenkin osalta strategiansa mukaisesti Rohkeasti aikaansa edellä.

Nyt kaupungin omistamien Hippoksen alueen kiinteistöjen korjausvelka on mittava ja koko alueen kunto on huono ja pysäköinti sekava.
Esiselvityksessä Hippoksen alueen kehittämisvaihtoehdoksi on nostettu malli, jossa kiinteistökanta ja omistajuus yhdistetään. Tällöin syntyisi yksi yhtiö, jossa olisi useita omistajia. Uudet liiketoimintamahdollisuudet ja ulkopuolisen rahoituksen saaminen Hippoksen kokonaisuuden toteutumiseksi ovat ratkaisevan tärkeitä.

Hankesuunnittelun etenemisen myötä tarkentuu Hippoksen eri tilojen suunnittelu, käyttö ja rahoitusmahdollisuudet. Tavoitteena on lisätä merkittävästi sisätiloja useille lajeille ja saada käyttöaste tehokkaaksi. Seurojen, käyttäjien ja tapahtumien järjestäjien kannalta hintojen tulee olla kohtuullisia. Hippokselle on tarkoitus rakentaa myös kaikkien käyttöön liikuntapuisto Köyhälammen ympäristöön.

Alueen käyntikertojen määrä voisi nousta nykyisestä 1,6 miljoonasta vuodessa 4-6 miljoonaan käyntikertaan vuodessa. Työpaikkojen määrä alueella on tavoitteena saada jopa kaksinkertaistettua. Esiselvityksessä alueelle on luonnosteltu myös asuntoja ja kaupallisia palveluja. Alueen kokonaisinvestoinnin arvoksi on arvioitu 270 miljoonaa euroa. Jyväskylä kaupungin osuus Hippoksen alueen yhtiössä voisi olla noin 30 miljoonaa euroa (koostuu pääasiassa kaupungin omistamien kiinteistöjen korjausvelan määrästä). Tällä summalla kaupunki olisi yhtiössä vähemmistöosakkaana.

Seuraavaksi siirrytään Jyväskylän kaupungin johdolla ja rahoittamana hankesuunnittelu- ja kaavoitusvaiheeseen vuosiksi 2015-2017, minkä jälkeen päätetään miten edetään. Toteutuessaan toiminta voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2020.


Tutustu tarkemmin:
Hippos Master Plan 2020 –esiselvitys ja kuvia


Lisätietoja:
kiinteistöjohtaja Esko Eriksson, Jyväskylän Tilapalvelu, Jyväskylän kaupunki, p. 0500 641 621
vastuualuejohtaja, kulttuuri- ja liikuntapalvelut, Ari Karimäki, Jyväskylän kaupunki p. 0500 543 654
toimitusjohtaja Ilkka Kilpimaa, GSP Group Oy, p. 040 7435 223

20.1.2015Kirsti Lehtola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje