Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Vauvan kotiunikoulusta rauhalliset yöunet koko perheelle

Vauvan kotiunikoulusta rauhalliset yöunet koko perheelle

Jyväskylän neuvolan perhetyö tarjoaa varhaista keskusteluapua lasta odottaville ja alle kouluikäisten lasten vanhemmille. Palvelun tavoitteena on tukea vanhemmuutta, parisuhdetta ja koko perheen hyvinvointia. Riittävä uni on tärkeää niin vauvan kasvulle ja kehitykselle kuin myös vauvan vanhempien jaksamiselle. Neuvolan perhetyö tarjoaa perheille kodeissa tapahtuvaa vauvojen unikouluohjausta.

– Haluamme kannustaa vauvaperheen vanhempia hakemaan apua tarpeeksi varhaisessa vaiheessa, jolloin unikoulun läpiviemiseen vielä riittää voimia, sanoo perhetyöntekijä Merja Häyrynen Jyväskylän neuvolan perhetyöstä.

Unikoulussa vauvan unirytmit kuntoon viikossa

Unikouluohjausta tarvitaan silloin, kun vauva ei nuku yöllä kunnolla. Ohjauksessa sovitaan yhdessä perheelle sopivat keinot opettaa vauva pois yöpalveluista sekä valmistaa vauvaa uneen tutuilla iltarytmeillä ja –rutiineilla.

Vauvan ja lapsen unirytmi tai sen puuttuminen mietityttää isoa osaa asiakasperheistä. Jyväskylän neuvolan perhetyö auttaa vuosittain noin 350 asiakasperhettä. Kotiunikoulu voidaan toteuttaa vauvalle, joka on vähintään puolivuotias, terve ja syö viisi kiinteää ateriaa vuorokaudessa. Perheen kanssa sovitaan yhdessä unikoulun toteuttamisen keinot ja perhetyöntekijä tukee perhettä koko unikoulun ajan.

– Kotona toteutettava unikoulu kestää noin viikon. Vain hyvin harva perhetyön asiakasperhe tarvitsee kodin ulkopuolella tapahtuvaa unikoulua, kertoo Merja Häyrynen.

Vauvan unirytmistä ja muista vanhempana mieltä askarruttavista asioista voi ottaa suoraan yhteyttä oman neuvola-alueen perhetyöntekijään. Alueelliset yhteystiedot löytyvät osoitteesta: www.jyvaskyla.fi/sosiaalipalvelut/perheidenvarhainentuki/neuvolanperhetyo.

Unikoulu toi rauhalliset yöunet koko perheelle

1-vuotiaan Jere-pojan äiti, Helmi Kirppu, on enemmän kuin tyytyväinen neuvolan perhetyön kotiunikouluun. Unikoulu oli helppo ja nopea keino palauttaa perheelle yöunet ja parantaa koko perheen jaksamista.

– Jere heräili useita kertoja joka yö. Neljä yötä kestäneen unikoulun avulla saimme rauhalliset yöunet koko perheelle, iloitsee Helmi.

Tiedon kotona tapahtuvasta unikoulusta perhe sai neuvolan perhetyöntekijältä.

– Sovimme yhdessä perhetyöntekijä Merja Häyrysen kanssa juuri meidän perheelle sopivat käytänteet Jeren yöpalveluista vierottamiseen. Merja neuvoi, tuki ja kannusti meitä koko unikoulun ajan. Ilman perhetyöntekijän tukea, en olisi välttämättä osannut itse saada näin nopeasti, näin hyvää tulosta, Helmi toteaa.

Lapsiperheiden tilapäisestä kotipalvelusta apua arjen haasteisiin

Jyväskylässä lapsiperheillä on mahdollisuus saada apua ja tukea kotiin erilaisissa arjen tilanteissa. Palvelua voivat saada sellaiset lapsiperheet, joilla on tarvetta tilapäiseen lastenhoitoapuun ja kodinhoitoon. Esimerkiksi, kun vauva nukkuu huonosti ja vanhemman jaksaminen on koetuksella, tilapäinen kotipalvelu voi tarjota konkreettista lastenhoitoapua, imurointia, pyykinpesua ja ruoan laittamista vanhempien apuna. Myös perheen muissa tilanteissa, kuten esimerkiksi vanhemman tai lapsen sairastuessa, voi kotipalvelusta olla perheelle apua.
www.jyvaskyla.fi/sosiaalipalvelut/perheidenvarhainentuki

Kuva: Merja Huovelin
Teksti: Minna Hakkarainen

17.10.2014Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje