Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Nuorten ideoista tulee totta

Nuorten ideoista tulee totta

Nuorten osallistumisen ja olemisen tukikohta on Jyväskylässä Veturitallit. Kulttuurihistoriallisesti arvokas vuonna 1893 rakennettu rakennus on remontoitu nuorten käyttöön.

RockAll-kuoro, kuva Petteri Kivimäki.– Veturitalleilla on ihan mielettömät puitteet. Tosi siisti paikka. Täällä on paljon erilaista toimintaa ja erilaisia ihmisiä sulassa sovussa, toteavat nuorten RockAll -kuorossa laulavat Tiina Karppinen ja Anna Alander.

Kuoron voima ja rock-asenne on vienyt nuoret mukanaan keikoille, festareille, levytysstudioon ja yhdessä laulamisen fiilikseen.
– Tiistain treeni-ilta on parempi kuin viikonloppu. Kaikki odottavat älyttömästi, että pääsee irrottelemaan yhdessä, Tiina toteaa.
– Täältä on löytynyt iso joukko oman oloisia ihmisiä. Treenipaikka on kuin toinen koti, Anna jatkaa.

Maksuttomaan avoimeen kuoroon otetaan uusia jäseniä syys- ja kevätkauden vaihteissa.
– Kuka tahansa 13–29-vuotias pääsee mukaan ja jokainen laulaa omalla äänellään. Tämä on hyvän fiiliksen kuoro, kertoo rokkikuoron johtaja, muusikko ja nuorisonohjaaja Seppo Pohjolainen.

Koko Veturitallien toimintaa leimaa matala kynnys, helppo saavutettavuus ja valtaosin myös toiminnan maksuttomuus nuorille. Nuorisopalveluiden ja Kulttuuriklubi Siperian harrastusryhmiä löytyy sirkuksesta tanssiin ja teatteriin. Veturitalleilla toimivat myös muun muassa Kelaamo-elokuvatyöpaja ja nuorten nettilehti Painovirhe. Bändikämppiä on tarjolla soittimilla ja ilman.
– Ryhmissä ei vaadita aiempaa kokemusta, ja eri lajeja voi tulla vaikka vain kokeilemaan. Siperian tavoitteena on tukea nuorten kulttuuriharrastamisen mahdollisuuksia, kertoo Katja Vuorela Siperiasta.

Siperia on Kulttuuriyhdistys Väristyksen toimintaa, joka tuottaa nuorille kulttuuripalveluita yhteistyössä kaupungin kanssa. Veturitalleilla toimivat myös kaikille avoimet grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamo ja kahvila Kisko.

Nuorten ilmiöt kaikkien ulottuville

Ideat kannattaa kertoa Veturitalleilla ääneen. On todennäköistä, että ne toteutuvat nuorisopalveluiden ja Kulttuuriklubi Siperian väen tuella.
– Veturitallien toiminta lähtee nuorten tarpeista ja ideoista. Jo remonttivaiheessa nuoret pääsivät vaikuttamaan siihen, millainen talo tästä tulee. Jatkuvasti työntekijät kuulevat nuoria ja aistivat, millaisia asioita on pinnalla, kertoo osallisuuskasvatuksen koordinaattori Tanja Räty.

Nuoret ovat itse mukana myös toiminnan järjestämisessä. Kiskoklubi tuo esiin nuorten omaa kulttuuriosaamista. Illan aikana tekemistä riittää muun muassa narikassa ja ennen keikkaa sen markkinoinnissa.
– Tämä talo tuo myös nuorten ilmiöitä kaikkien nautittaviksi. Nuorilla on mielenkiintoisia kulttuureja, Räty sanoo.

Nuortentila Vaihteeseen voi tulla viettämään aikaa oman ryhmän kanssa tai jäädä vaikka treenien jälkeen kahvittelemaan. Torstain VapaaVaihde -illat kutsuvat ketä tahansa nuoria kohtaamaan kavereita, katsomaan elokuvia, tietovisailemaan, pelailemaan ja hengailemaan nuortentilaan.

Veturitalleilla kokoontuu myös Jyväskylän nuorisovaltuusto Nuva. Sen riveissä nuoret voivat vaikuttaa ja tuoda nuorten näkökulmaa kaupungin päätöksentekoon.
– Kaupunki on satsannut nuoriin. Täällä on monenlaista toimintaa, joka on nuorten omista ideoista lähtöisin ja varta vasten nuorille suunnattua. Nuoria kuunnellaan nyt enemmän kuin koskaan, toteavat Räty ja Vuorela.

veturitallit.jyvaskyla.fi
www.siperia.info
www.jyvaskyla.fi/nuoriso

Kuva: Petteri Kivimäki

1.9.2014Kirsti Lehtola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje