Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Varhaiskasvatusta joustavasti perheiden tarpeeseen

Varhaiskasvatusta joustavasti perheiden tarpeeseen

Perheiden hyvinvointia tuetaan Jyväskylässä perhelähtöisin palveluin aina odotusajasta kouluvuosiin. Päivähoitopaikkoja löytyy kaikista kaupunginosista. Ilta-aikaan hoitoa tarjoaa seitsemän päiväkotia. Tapiolan päiväkoti on lisäksi toiminnassa ympärivuorokautisesti. Varhaiskasvatuksen lasten kerhot, perhekerhot, perhekahvilat ja perhepuistot ovat hyvä vaihtoehto lapselle, joka ei tarvitse päivähoitoa kokopäiväisesti.

Päivähoitopaikkaa haetaan sähköisellä lomakkeella

Kuva: Hannakaisa HämäläinenKunnallista päivähoitopaikkaa voi hakea ympäri vuoden sähköisellä hakemuksella.

Jyväskylässä on käytössä palvelutakuu, joka mahdollistaa lasten määräaikaisen kotihoidon. Lapsella on oikeus päästä takaisin samaan päiväkotiin, jos päivähoito on keskeytyneenä vähintään neljän kuukauden ajan. Keskeytyksen aikana perhe voi hakea kotihoidontukea Kelasta. Perhepäivähoidossa palvelutakuuta toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.

Esiopetukseen ja kerhoihin järjestetään erillinen haku alkuvuodesta. Kerhopaikkoja voi kuitenkin hakea ympäri vuoden ja vapautuviin paikkoihin otetaan lapsia hakemusten perusteella pitkin toimintavuotta. Perhekahvilat ja -puistot ovat avointa toimintaa, jonne perheet voivat kokoontua ilman ennakkoilmoittautumista.

Maksu vain varatuista hoitoajoista

Jyväskylän kaupungin omien päiväkotien ja perhepäivähoidon maksu perustuu perheen ennakkoon varaamiin hoitotunteihin. Kertyneitä maksuja tarkastellaan kolmen kuukauden jaksoissa ja päivittäiset hoitoajat kirjautuvat reaaliaikaiseen DaisyNet-asiointijärjestelmään.

– Tuntiperusteinen asiakasmaksu vastaa nykyisiin perheiden ja työelämän haasteisiin ja tarjoaa joustoa epäsäännölliseen ja vähäiseen hoidon tarpeeseen, sanoo varhaiskasvatuspalvelujen aluejohtaja Tuija Pajunen.

Sähköinen asiointi DaisyNet-järjestelmässä

Perheet hoitavat lapsen päivähoitoon liittyvät käytännön asiat kätevästi sähköisen asiointijärjestelmä DaisyNetin kautta. Perheet varaavat lapsen tarvitsemat hoitopäivät sekä ilmoittavat lasten poissaolot, loma-ajat ja muutokset hoitoaikoihin helposti kotoa käsin. Toteutuneiden hoitoaikojen seuraaminen onnistuu DaisyNetissä.

– DaisyNetin suojattu yhteys tarjoaa sähköpostia ja tekstiviestiä turvallisemman kanavan lapsen päivähoitoon liittyvien asioiden sopimiseen, Tuija Pajunen toteaa.

Perheet saavat päivähoitopaikan tiedotteet ja muut lapsen päivähoitojärjestelyihin liittyvät tiedot DaisyNet-viestinä. Järjestelmäuudistuksista ja asiointia helpottavista toiminnoista tulee perheille tieto DaisyNet-viestinä. Tiedotteet ja viestit jäävät järjestelmään muistiin, joten asioiden tarkistaminen jälkikäteen on helppoa. Unohtuneen salasanan voi tilata DaisyNetin etusivulta. Tarvittaessa käytännön ohjausta saa lapsen omasta hoitopaikasta. Lisäksi perheet saavat päivähoitopaikkaan ja oman lapsen hoitoon liittyvää tietoa suoraan päiväkodin henkilökunnalta päivittäisissä, kasvokkaisissa kohtaamisissa.

Päivähoito tutuksi aloituskeskustelussa ja tutustumiskäynnillä

Ennen kuin lapsi aloittaa päivähoitopaikassa, käydään perheen kanssa aloituskeskustelu.
päivähoitopaikan edustajan ja lapsen vanhemman kanssa.

– Aloituskeskustelussa tutustutaan lapseen ja perheeseen, kuullaan, miten lapsi syö, nukkuu, leikkii ja toimii toisten lasten kanssa. Siinä kuullaan perheen toiveita ja käynnistetään yhteinen kasvatuskumppanuus, kertoo aluejohtaja Hannamaija Väkiparta varhaiskasvatuspalveluista. Aloituskeskustelu voidaan käydä päivähoitopaikassa tai lapsen kotona.

– Tutustumiskäynnillä vanhemmat saavat tietoa varhaiskasvatuksen toimintatavoista, tiloista, lapsen tarvitsemista varusteista ja muista käytännön järjestelyistä, Hannamaija Väkiparta jatkaa.

Palveluseteli tuo valinnanvapautta

Päivähoidon palveluseteli tarjoaa perheille mahdollisuuden valita lapsensa päivähoitopaikan yksityiseltä palveluntarjoajalta. Jyväskylän kaupunki tekee yhteistyötä yksityisten päiväkotien ja perhepäivähoitajien kanssa ja valvoo niiden toimintaa.

– Yksityinen päivähoito on hyvä vaihtoehto kunnallisen rinnalla. Palvelusetelin avulla perheellä on mahdollisuus valita lapsen hoitopaikka myös yksityisestä päiväkodista, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Lasse Pehkonen.

Jyväskylän kaupunki maksaa perheen omien lapsien hoidosta erillistä palvelurahaa silloin, kun perheen vanhempi toimii yksityisenä perhepäivähoitajana omassa kodissaan ja hänellä on hoidossa omien lasten lisäksi vähintään yksi vieras jyväskyläläinen lapsi.

Teksti: Minna Hakkarainen
Kuva: Hannakaisa Hämäläinen

5.8.2014Kirsti Lehtola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje