Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän aikuissosiaalityön Yksinäisyys-ryhmä kokoontuu myös kesällä

Jyväskylän aikuissosiaalityön Yksinäisyys-ryhmä kokoontuu myös kesällä

Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityön Yksinäisyys-ryhmä kokoontuu viikoittain myös kesän ajan. Ryhmä on tarkoitettu kaikille yli 18-vuotiaille jyväskyläläisille, jotka kaipaavat juttuseuraa tai toimintaa, ja se kokoontuu Hannikaisenkadun sosiaaliasemalla tavallisesti keskiviikkoisin kello 14–16.

Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko keskustelun, joka toinen viikko toiminnallisuuden merkeissä. Keskustelukerrat aloitetaan kahvilla, minkä jälkeen keskustellaan yhteisesti jostain ajankohtaisesta aiheesta. Toiminnallisissa kokoontumisissa kokeillaan asiakkaiden toiveiden mukaan erilaisia aktiviteetteja, kuten käydään kirjastossa tai musiikkiesityksissä, keilataan tai kokeillaan frisbeegolfia. Osallistuminen on aina maksutonta.

Ryhmän toiminnalle on selkeästi kysyntää. Tavallisimmin osallistujia on viidestä kahdeksaan ja erityisesti keskustelukerrat ovat suosittuja.
– Joillekin asiakkaille Yksinäisyys-ryhmä on ainoita syitä lähteä kotoa ja tavata ihmisiä. Monille varsinainen aktiviteetti ei ole pääasia, vaan ryhmässä oleminen ja sinne tuleminen on tärkeintä, kertoo sosiaaliohjaaja Erika Toivari.

Toiminta syntyy yhteistyöstä asiakkaiden kanssa

Ryhmä on toiminut jo parin vuoden ajan. Toimintaa suunnitellaan aktiivisesti asiakkaiden kanssa, joten jokaisella osallistujalla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisia asioita ryhmässä tehdään. Osallistava toimintamalli on havaittu hyväksi ja palaute on myönteistä.

– Ryhmän perustaminen sai alkunsa SOSKU-hankkeesta, jonka myötä sosiaalityötä ryhdyttiin kehittämään entistä asiakaslähtöisemmällä tavalla. Ajatus yksinäisten ryhmästä nousi siis asiakkaiden tarpeesta ja ryhmän olemassaolo on pitkälti heidän ansiotaan. Myös ryhmän nimi on asiakkaiden käsialaa. Toivon, että sitä ei tulkita liian kapeasti, sillä on olemassa hyvin monenlaista yksinäisyyttä. On myös perheellisiä yksinäisiä, Toivari kuvailee.

Matalan kynnyksen kokoontumista monenlaisiin tarpeisiin

Yksinäisyys-ryhmässä on kyse ennen kaikkea asiakkaan omasta halusta ja kyvyistä osallistua toimintaan. Kokoontumisiin saa tulla vapaasti ja lähteäkin saa, jos keskustelu tai toimintaan osallistuminen ei innosta. Osallistua voi säännöllisesti tai satunnaisesti, myös kertakokeilu on sallittua eikä erillistä ilmoittautumista pääsääntöisesti tarvita. Halutessaan asiakas voi myös soittaa tai tulla tapaamaan ryhmän ohjaajia ennakkoon, mikäli osallistuminen mietityttää.

Toivari rohkaisee kaikkia kiinnostuneita ainakin kokeilemaan:
– Saa tulla vaikka vain kahville. Kukaan ei kysy mistä tai miksi tulet, tai oletko aikuissosiaalityön asiakas. Ryhmä ottaa uudet osallistujat hyvin vastaan ja kokoonpano vaihtuu jatkuvasti, joten ryhmään on helppo sulautua. Osallistujat ovat kaikenikäisiä aikuisia ja tulevat monenlaisista elämäntilanteista.

Mukaan Yksinäisyys-ryhmään

Ryhmään osallistuneiden asiakkaiden pelkona on ollut ryhmän toiminnan lopettaminen, jos kävijöitä ei ole riittävästi. Uudet osallistujat ovat siis tervetulleita mukaan. Toisaalta, mikäli ryhmäkoko kasvaa, voidaan toiminnan kehittämisestä jälleen keskustella yhdessä asiakkaiden kanssa, sillä jotkut kokevat suuremman ryhmäkoon haastavaksi.

Ryhmän kokoontumisaikataulu ja ohjelma löytyvät Hannikaisenkadun sosiaaliaseman ilmoitustaululta sekä Jyväskylän aikuissosiaalityön verkkosivuilta ja Facebookista. Asiakkaille, jotka haluavat antaa yhteystietonsa, lähetetään joka maanantai tekstiviesti muistutuksena viikon tapaamisesta.

Lisätietoja:
Erika Toivari, aikuissosiaalityön sosiaaliohjaaja, p. 014 266 1972, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
Aikuissosiaalityön ryhmätoiminnan verkkosivu

5.7.2018Elina Gråsten

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje