Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylässä vahvistetaan lasten ja nuorten päihde- ja mielenterveyspalveluja

Jyväskylässä vahvistetaan lasten ja nuorten päihde- ja mielenterveyspalveluja

Lasten ja nuorten hyvinvointi on nostettu kärkeen Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kaupunki panostaa lasten ja nuorten kanssa toimivien työntekijöiden päihde- ja mielenterveysosaamiseen täydennyskoulutuksin ja lisäämällä henkilöstöä. Lisäksi palveluissa suunnitellaan aukioloaikojen laajentamista iltoihin ja viikonloppuihin. Uudet toimintatavat otetaan käyttöön tänä syksynä.

Erityisesti lasten ja nuorten päihdepalvelujen tarve on kasvanut viime aikoina. Vaikka palveluja on tarjolla, ne on koettu toiminnaltaan hajanaisiksi. Kaupungin palveluja ovat esimerkiksi nuorisovastaanotto 13–22-vuotiaille, Ohjaamo, etsivä nuorisotyö ja nuorten aikuisten palvelupiste J-Nappi.

– Jo tämän syksyn aikana panostamme eri palvelujen yhteiseen toimintaan lasten ja nuorten hyväksi. Suunnitellut toimenpiteet perustuvat kaupungissa tehtyyn selvitykseen palvelujen tarpeesta. Etsimme tilaa, jossa eri toimijoita voisi koota helpommin tavoitettaviksi saman katon alle. Lisäksi henkilökuntaa koulutetaan erityisesti päihdeasioissa, listaa perusturvan toimialajohtaja Ulla Kuittu.

– Rekrytoimme nuorisovastaanotolle esimerkiksi päihdesairaanhoitajia, sosiaaliohjaajia, lääkärin ja psykiatrisen sairaanhoitajan. Myös J-Napin sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon psyykkisen tuen henkilöstöä lisätään. Rekrytoinneissa painotetaan erityisesti päihdepsykiatrista osaamista. Rekrytointi on käynnissä kesän aikana ja tehtävät täytetään syyskuusta alkaen. Näillä toimenpiteillä vastaamme myös nuorten lastensuojelun sijoitusten määrän kasvuun.

Jalkautumista ja yhteistyötä

Kaupungin henkilökunta tekee työtä jatkossa yhä enemmän lasten ja nuorten arkiympäristöissä. Tämä edellyttää palveluaikojen laajentamista iltoihin ja tarvittaessa viikonloppuihin. Palvelujen suunnittelussa hyödynnetään myös kokemusasiantuntijoita.

– Eri ammattilaisista ja organisaatioista koostuva Sillanrakentajat-ryhmä on tärkeässä roolissa. Ryhmän kokoonpano vaihtelee tarpeen mukaan. Mukana on kaupungin toimijoiden lisäksi esimerkiksi järjestöjen edustajia, kuten Aseman Lapset ry ja isätoiminta. Myös esimiehet ovat vahvasti ryhmän tukena, Kuittu kertoo.

Ensi vuoden talousarviossa lasten ja nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelujen vahvistaminen pysyy painopisteiden kärjessä.

Jyväskylässä 20–24-vuotiaiden suhteellinen osuus väestöstä on suurten kaupunkien suurin. Lasten ja nuorten päihde- ja mielenterveysjärjestelmän selkeyttäminen on osa Jyväskylä kaupungin hyvinvointisuunnitelmaa 2017–2020. Hyvinvointisuunnitelman mittarit ovat seurattavissa kaupungin verkkosivuilla

Lisätietoja:
Ulla Kuittu, perusturvan toimialajohtaja, Jyväskylän kaupunki, p. 050 353 8310, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
Virve Hongisto, psykososiaalisten palvelujen palvelupäällikkö, p. 050 365 8561, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi

28.6.2018Elina Gråsten

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje