Suoraan sisältöön
Tekstiversio
Jyväskylän kaupunki » Tapahtumat » Jyväskylän 175-vuotisjuhlavuosi 2012 » Oletko tapahtuman järjestäjä? » Ympäristöohjeet tapahtuman järjestäjälle

Ympäristöohjeet tapahtuman järjestäjälle

Jyväskylän kaupunki on sitoutunut vapaaehtoisesti ympäristönsuojeluun. Myös tapahtuman järjestäjän tulee huomioida ympäristöseikat jo suunnitteluvaiheessa. Tapahtuman suunnittelu kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin, jotta esimerkiksi jätehuolto tai mahdolliset luvat tulevat kuntoon ennen tapahtuman alkua.

Kaupungin ympäristösitoumukset:

Ulkotapahtumat: luvat kuntoon, jäteastiat järjestykseen

Tapahtuman järjestäjän muistilistasta löydät mm. tarvittavat luvat ja ilmoitukset, ohjeet jätehuollon järjestämiseksi, laskurin jäteastioiden ja käymälöiden määrien lasketaan, ohjeet maapohjan ja kasvien suojaukseen: Tapahtuman järjestäjän muistilista

Jätehuoltopalveluja ja WC-vuokrausta

Valjasta verkko, vähennä jätettä

Luo tapahtumalle nettisivut, josta löytyy kaikki tarvittava tieto tapahtumasta. Vältä turhia monisteita kuten flyereitä tai mainoksia, kutsutkin voi lähettää sähköisenä. Hyödynnä sosiaalista mediaa. Jos tarvitset painotuotteita, valitse ympäristöystävällinen painotalo.

Ympäristöystävälliset painotalot

Tiedota ja kouluta

Varmista, että henkilökunta tuntee tapahtuman ympäristöasiat, kouluta tarvittaessa. Kerro kutsussa, että tapahtuma on ympäristövastuullinen ja miten se näkyy. Tiedota tapahtuman aikana esimerkiksi jätteiden lajittelusta, lähi- ja luomuruuan sekä Reilun kaupan tuotteiden käytöstä, oheismateriaalien ympäristöystävällisyydestä jne. Varmista, että kaikki tapahtumaan osallistuvat toimijat tietävät ympäristövastuunsa.

Liikuta lihasvoimin, kimppakyydein ja julkisilla

Huomioi tapahtumapaikan saavutettavuus ja ajankohta. Kannusta kutsussa ihmisiä saapumaan polkupyörällä, kävellen, julkisilla tai kimppakyydein, järjestä yhteiskuljetus. Tarjoa selkeä reittiopastus tapahtumapaikalle. Järjestä pyöräilijöille valvottu pyöräparkki.

Kartat

Julkiset

Kimppakyydit

Kestitä kestävästi, ennakoi ylijäämä

Ennakoi ruokamäärät ja pohdi, mitä tehdä mahdolliselle ylijäämäruoalle. Tarjoa lähiruokaa ja luomua, valitse reilun kaupan tuotteita. Suosi kasviksia kauden mukaan. Tilaa tarjottavat ruoat pestävissä ja uudelleen käytettävissä astioissa ja laatikoissa. Hanki, vuokraa tai lainaa pestävät ruokailuastiat ja –välineet. Kestoastiat palautuvat pesuun, kun myynnin yhteydessä peritään panttimaksu. Suosi kertakäyttöastioissa maatuvia vaihtoehtoja tai käytä syötäviä lautasia, kuten rieskoja tai tortilloja.

Lähiruokaa, luomua, reilua kauppaa

Astiavuokraus, kestoastiat

Kompostoituvia tuotesarjoja

Säästä vettä ja energiaa

Minimoi veden ja energian käyttö. Sammuta tarpeettomat valot, tuuleta sisätilat nopeasti ristituuletuksella. Älä juoksuta vettä turhaan. Muista vedetön siivous ja ympäristöystävälliset tuotteet. Jos järjestät suurtapahtuman pohdi, miten tapahtumassa tarvittava energia tuotetaan.

Sähkön kulutus

Veden kulutus

Ympäristömerkityt tuotteet

Kierrätä roskat ja raksat

Huolehdi jätteiden lajittelusta. Mieti, onko koristelu tarpeen ja millaisista materiaaleista se tehdään. Tapahtumassa tarvittavia rakenteita voi vuokrata tai lainata, muista uudelleenkäyttö. Lahjat ja palkinnot voivat tuotteiden sijaan olla elämyksiä tai palveluja.

Jätteiden lajittelu

Kierrätys

Rekvisiitan ja pukujen vuokraus

Viher- ja silkkikasvien vuokraus

Rakenteiden ja kaluston vuokraus

Katso, mitä muualla on tehty


Yllä olevan Jyväskylän esittelyvideon taustakertomus ja tekijätiedot (PDF, 307Kb)

Voit myös ladata videon omalle koneellesi/älypuhelimeesi (15,4Mb).
(Ohje: Hiiren osoitin ”ladata videon” -linkin päällä klikkaa hiiren kakkosnäppäintä ja valitse ”Tallenna kohde nimellä”. Tallenna omalle koneellesi.)

Vaajakosken aarteet

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2014 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta